26. november 1995 kell 22:00

Sotsiaalministeerium kaalub suurt arvutiostu

Sotsiaalkindlustusameti peadirektori ja arvutihanke peamise initsiaatori Ado Viigi sõnul aitaks arvete, haigus-, hooldus- ja sünnituslehtede viimine magnetinfokandjatele säästa haigekassadel aastas 300 miljonit krooni. Tema sõnul väheneksid nii ka vigastest raviarvetest tulenevad põhjendamatud väljamaksed.

Keskhaigekassa projekti kohaselt võimaldataks raviasutustel soetada endale arvuti ja vajalik tarkvara protsendita laenu abil. Hiljem vähendaks keskhaigekassa oma lepingulise partneri osutatud teenuste eest makstavat tasu, kuni võlg saab tasutud.

Sotsiaalministri nõuniku ja endise sotsiaalkindlustusameti peadirektori Georg Männiku arvates on Viigi ettepanekus mitmeid puudusi.

Esialgse projekti järgi maksaks keskhaigekassa raviasutustele, kes ei esita alates 1. märtsist 1996 infot infokandjatel, veerandi võrra vähem osutatud teenuste eest. Paljude raviasutuste juhtide arvates tahetakse neid panna olukorda, kus nad peavad soetama tarkvara keskhaigekassa elu lihtsustamiseks.

Sotsiaalministeeriumi infotehnoloogia osakonna juhataja Ruth Ääremaa sõnul nähakse keskhaigekassa kavas ette ASi Microlink Pentium-tüüpi arvutite ja ASi Medisoft tarkvara soetamist. Need aga ületavad raviasutuste praegused vajadused ja on Äärema hinnangul liigne priiskamine. Näiteks üks Medisofti tarkvaraga varustatud Microlinki arvuti maksab ligi 30 000 krooni.

Maarjamõisa haigla peaarsti kohusetäitja Margus Ulsti sõnul peaks haigekassa kehtestama ühtsed standardid tarkvara suhtes, mida raviasutustelt nõutakse, mitte püüdma välja pakkuda ühe firma toodangut. Tartu ülikooli kliinikumi juhatuse esimees Raul Talvik ütles, et sotsiaalkindlustusameti Tartus korraldatud teabepäeval oli võimalus tutvuda ainult Microlinki ja Medisofti toodanguga ja peamine tutvustav materjal oli müügileping.

Keskhaigekassa arvutitehnoloogia peaspetsialisti Kaljo Tinni väitel soosib haigekassa Microlinki, sest pakutav riistvara hind on mõistlik ning on olemas Eestit kattev teenindusvõrk.

Hetkel kuum