12. veebruar 1996 kell 22:00

Eesti turgudel laiutab salaviin

ASi Ofelia tegevdirektor Arno Narro ütles, et aktsiisimaksu ja hinna järsu tõusu tagajärjel on ametlike tootjate viina läbimüük vähenenud ja see turuosa on nüüd salaviina käes.

Ta teatas, et aktsiisi tõusuga on 60% võrra suurenenud raha, mida saab salaviina liitri eest teenida ja eeldused, et salaviina osakaal pärast aktsiisimäära suurenemist kasvab, olid tal juba ette teada.

«Ma usun, et salaviina osakaal on Eesti turul praegu kuni 50%,» lausus Narro.

Ta teatas samas, et Ofelial on viina müük aasta alguses vähenenud 30% võrreldes eelmise aasta keskmisega.

ASi Remedia juhatuse esimees Indrek Kirss sõnas, et Remedial läheb toodangu müük plaanipäraselt, ehkki tagasilöök on pärast aktsiisimäära tõusu olnud.

Remedial vähenes jaanuaris toodangu müük üle 35% võrreldes möödunud aasta kuu keskmisega. «See, et aasta alguses müük langeb, on loomulik,» tõdes ta, möönes samas, et salaviina osakaal on Eestis siiski suur. «Eriti Lõuna-Eestis müüakse salaviina ohtralt,» ütles Kirss.

Euroopa riikides arvestatakse tema sõnul salaviina osakaaluks turul umbes 15%.

Eestis oleks väga hea, kui suudaks salaviina osatähtsust hoida 20% peal, rääkis ta, lisades, et suur osa Eestis müüdavast salaviinast on Saksamaalt pärit ja maksab seal umbes 1,5--2 marka liiter. «Profiit, mille salaviinaga tegelejad saavad, on ikka üle 100%,» lausus Kirss.

RASi Liviko juhatuse esimehe Ülo Mallene sõnul on Livikol viina läbimüük selle aasta jaanuaris vähenenud 40% võrreldes möödunud aasta kuu keskmisega.

Raha ei laeku eelarvesse

Käesoleva aasta eelarves moodustab alkohoolsete jookide aktsiisist laekuv raha 8%. Rahandusministeeriumist teatati, et ehkki aktsiis möödunud aasta lõpus tõusis, on raha eelarvesse laekumisel näha vähenemistendentsi.

Arno Narro rääkis, et kohalikud tootjad maksavad aktsiisi siis, kui ostavad piiritusetootjailt piiritust oma toodangu valmistamiseks. «Seaduslikku piiritust ostetakse praegu varasemast kümme korda vähem, aga ega inimesed ei ole samapalju vähem jooma hakanud,» märkis ta. «Seega laekub ka aktsiisi eelarvesse plaanitust kümme korda vähem.» Ta märkis, et kuna aktsiis laekub 40--45päevase viibimisega, siis praegu tuleb eelarvesse veel möödunud aasta lõpu aktsiis. «Raske seis aktsiisi laekumisel läheneb selle kuu lõpus, märtsi alguses,» ütles Narro.

Aktsiisist olid arvestatud näiteks õpetajate jt riigitöötajate palk, sellega tekib siis suuri probleeme. Kui alkoholist laekuva aktsiisi raha on riigieelarves 8 protsenti, siis praeguse seisuga läheb sellest lõviosa käest ära musta viinaga tegelejatele, rääkis ta. Ülo Mallene sõnul on hull see, et arutades rahandusministeeriumis möödunud nädalal salaviina levikust tulenevaid probleeme, ütlesid jutuajamise juures viibinud majanduspolitsei, piirivalve ja tolliameti esindajad, et nemad teevad oma tööd korralikult ja rohkemgi veel.

«Seda salaviina ju tilgub ikka päris kõvasti sisse,» ütles Mallene. «Me istusime 2,5 tundi rahandusministeeriumis, aga eriti targemaks edasise tegevuse suhtes ei saanud.»

Peaaegu kõik viinatootjad ja rahandusministeeriumi esindaja märkisid, et salaviinaäris on tegemist suure rahaga, mis on takistanud sellele probleemile tõkke panemist. Kaitsepolitsei andmeil on korruptsioonis süüdistatuna neilt läbi käinud 13 tolliameti töötaja ja 19 piirivalves töötava inimese toimikud.

Hetkel kuum