26. veebruar 1996 kell 22:00

Venemaa jätkab transiitvedu läbi Eesti

Välisministeeriumi kantsleri Raul Mälgu teatel lükkas Venemaa asevälisminister Igor Ivanov ajalehe Segodnja 24. veebruari numbris ümber kuuldused Eesti suhtes kavandatavatest transiidipiirangutest.

Venemaa Eesti suursaatkonna pressiata?ee Andrei Jaku?ev kinnitas samuti, et tema teada pole Venemaal kavas Eesti-suunalist transiiti piirata või vähendada. Jaku?evi sõnul ringlevad selle kohta vaid kuulujutud ja ta ei hakka neid kommenteerima.

Välisministeeriumi välismajanduspoliitika osakonna nõuniku Ago Tiimani sõnul on Eesti ajakirjandus tõstnud transiidi piiramise ümber liiga palju kära ja asjast valesti aru saadud. Venemaa valitsus ja president ei anna Tiimanni sõnul välja ühtegi ukaasi, kus otseselt märgitakse, et seoses Eesti paha käitumisega piiratakse transiiti.

Tähelepanekutega Venemaa võimalike transiidipiirangute kohta esinesid eelmisel nädalal peaminister Tiit Vähi ja mitmed teised Eesti poliitikud.

Eesti Moskva saatkonna pressiesindusest öeldi, et terve eelmise nädala jooksul levitasid Moskva infoteabekanalid umbmäärast informatsiooni selle kohta, nagu koostaks presidendi kantselei ukaasi transiidipiirangute kohta Eesti suhtes, kuid midagi konkreetset seejuures ei nimetatud ega sellesisulist dokumenti avalikkusele ei tutvustatud.

«Moskva pole lihtsalt nii loll, et iseendale auku kaevata,» märkis Ago Tiiman. Ta rõhutas, et Venemaa läbirääkimised maailma kaubandusorganisatsiooniga WTO liitumise üle oleksid pärast sellist sammu ohus.

«Et Eestil on Euroopa Liiduga nii vabakaubandusleping kui assotsieerumiskokkulepe, vaadataks Venemaa peale pärast Eesti suunas mineva transiidi piiramist üsna viltu,» oletas Tiiman.

Tiiman märkis, et Venemaa käsutuses on tuhat võimalust piirata Eesti-suunalist transiiti kaudsete vahenditega. Näiteks teatab Venemaa, et Peterburi ja Ivangorodi vaheline raudteelõik vajab investeeringuid ja seepärast on vaja tõsta sel raudteelõigul tariife või piirata liiklust, rääkis Tiiman.

Tiimani sõnul on välisministeeriumisse jõunud teateid selle kohta, et Venemaa ei subsideeri juba mõnda aega neid Venemaa Lääne-Euroopa osasse jäävaid firmasid, kes saadavad oma kauba läände Eesti kaudu, samas kui Läti, Leedu ja Soome kaudu transpotivatele firmadele maksab riik dotatsiooni.

«Ametlikult leitakse sada põhjust subsiidiumist keeldumise kohta, nurga taga aga soovitatakse -- mine läbi Soome,» kirjeldas Tiiman võimalikku Venemaa käitumist.

Hetkel kuum