• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Võimuvahetus Wallenbergi impeeriumis

  Seda päeva on Peter Wallenberg ise nimetanud sümboolse tähtsusega päevaks, mil võim perevalduste tüüri juures antakse üle järgmisele, juba viiendale generatsioonile. Wallenbergide impeerium hõlmab selliseid ettevõtteid nagu ABB, Astra, Ericsson, Electrolux, Saab, Scania, SKF ja Stora.
  Tänapäeva Euroopas on dünastiaid esile kerkinud ja jälle kadunud, Wallenbergide püsimise saladust nähakse selles, et tegemist on nn vana kooli kapitalistidega, keda iseloomustab tõsidus, töökus ning luterlikult range tööeetika. Dünastia on tuntud, kuid elab tagasitõmbunult, avalikkuse silma alt ära. Pere moto on: «Olla, kuid mitte silma hakata» (Esse non videri). Samas on vähe uksi, mis Peter Wallenbergi ees kinni jäävad. Ta on hea sõber nii Ameerika endise presidendi Georg Bushi kui Hiina riigi kõrgeima juhtkonnaga.
  Ükski teine läänemaailma pereimpeerium ei valitse oma kodumaa majanduselu niisama kindlalt kui Wallenbergid. Otseselt või kaudselt kontrollib perekond juba aastakümneid lõviosa riigi ekspordist. Perekonna peamine valdusettevõte Investor, mis koondab enamiku Wallenbergide põhiinvesteeringutest, ning Incentive -- dünastia teine oluline tööstushoob -- üheskoos kontrollivad nad 45 protsenti Stockolmi aktsiabörsist.
  Rootsi kaheosalise aktsiate klassifikatsiooni järgi on Wallenbergidel valdusettevõtte ning fondide kaudu näiteks Electroluxis 94protsendiline hääleõigus, ehkki neile kuulub vaid 6,4 protsenti aktsiakapitalist. Välisosanike osalus oli 42,1 protsenti, hääleõigus aga vaid 1,7 protsenti. Samamoodi kuulub välisosanikele Ericssoni aktsiakapitalist 51,4 protsenti, kuid vaid 1,2 protsenti häältest.
  Claes Dahlbäcki juhtimise all, kes on olnud Investori tegevdirektor juba 18 aastat, kavatseb Investor oma investeeringuteportfelli ümber kujundada ning asendada senine rõhuasetus tsüklilistelt tööstusharudelt, nagu energeetika ning paberi- ja tselluloositööstus investeeringutega taolistes kasvusektorites nagu farmaatsiatööstus, telekommunikatsioonid, meedia ja infotehnoloogia. Samuti otsitakse enam investeerimisvõimalusi välismaal.
  Ka Peter Wallenberg ei jää veel vanaduspuhkusele, jätkates endiselt Investori esimehena. Küll aga kasutas ta oma sünnipäeva selleks, et astuda tagasi muudelt juhipositsioonidelt, loovutamaks enam vastutust impeeriumi juhtimise eest oma vanemale pojale Jacobile ning vennapoeg Marcusele. Nn kroonprintsidest juhib Jacob hetkel Enskildat, Peter Wallenbergi vaarisa 1856. a rajatud Skandinaviska Enskilda Bankeni kommertspanganduse haru.
  Marcus, Peter Wallenbergi venna Marci poeg, on Investori asetegevdirektor ja kuulub mitme Investori juhtiva ettevõtte juhatusse.
  Võimuvahetus langeb ajale, mil suured konglomeraadid moest läinud. Seni, kui Wallenbergidest ning nende lähikondseist koosnev tuumikgrupp oma ettevõtete juhtimisega hästi toime tuleb, on dünastia tulevik kindel. FT-KL
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: Tartu Kivisild ei ole muumia
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Keskpanga kohtumine pani turud langema
Föderaalreservi otsuse valguses võttis USA börs peale hommikust tõusu suuna alla, vahendab Yahoo Finance.
Föderaalreservi otsuse valguses võttis USA börs peale hommikust tõusu suuna alla, vahendab Yahoo Finance.
Jaan Kalmus: 35 aastat kroonikuna kaamera taga
Kuu aja pärast peab 35 aasta tegutsemisjuubelit Eesti vanim erafirma, Tartus video- ja heliteenust pakkuv OÜ Audio-Video. Uue aasta algul vahetus firmas juhataja: ettevõtte üks asutajaid Jaan Kalmus seenior andis juhtohjad üle Jaan Kalmus juuniorile. Intervjuus Äripäevale ütles Jaan Kalmus seenior, et vastu aitasid pidada usk, lootus, loll järjekindlus ja armastus oma töö vastu, kirjutab neljapäeval, 26.01 Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.
Kuu aja pärast peab 35 aasta tegutsemisjuubelit Eesti vanim erafirma, Tartus video- ja heliteenust pakkuv OÜ Audio-Video. Uue aasta algul vahetus firmas juhataja: ettevõtte üks asutajaid Jaan Kalmus seenior andis juhtohjad üle Jaan Kalmus juuniorile. Intervjuus Äripäevale ütles Jaan Kalmus seenior, et vastu aitasid pidada usk, lootus, loll järjekindlus ja armastus oma töö vastu, kirjutab neljapäeval, 26.01 Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.
Juubel: 80aastased Eesti ettevõtjad, kes on jätkuvalt sadulas
Ettevõtlikud ja ärivaistuga inimesed löövad läbi alati. Et aga karmis ärimaailmas enam kui 30 aastat firmat edukalt majandada, peab jätkuma visadust ja muidugi peab tegevus olema meelepärane, kirjutab Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.
Ettevõtlikud ja ärivaistuga inimesed löövad läbi alati. Et aga karmis ärimaailmas enam kui 30 aastat firmat edukalt majandada, peab jätkuma visadust ja muidugi peab tegevus olema meelepärane, kirjutab Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.