30. mai 1996 kell 22:00

Võimuvahetus Wallenbergi impeeriumis

Seda päeva on Peter Wallenberg ise nimetanud sümboolse tähtsusega päevaks, mil võim perevalduste tüüri juures antakse üle järgmisele, juba viiendale generatsioonile. Wallenbergide impeerium hõlmab selliseid ettevõtteid nagu ABB, Astra, Ericsson, Electrolux, Saab, Scania, SKF ja Stora.

Tänapäeva Euroopas on dünastiaid esile kerkinud ja jälle kadunud, Wallenbergide püsimise saladust nähakse selles, et tegemist on nn vana kooli kapitalistidega, keda iseloomustab tõsidus, töökus ning luterlikult range tööeetika. Dünastia on tuntud, kuid elab tagasitõmbunult, avalikkuse silma alt ära. Pere moto on: «Olla, kuid mitte silma hakata» (Esse non videri). Samas on vähe uksi, mis Peter Wallenbergi ees kinni jäävad. Ta on hea sõber nii Ameerika endise presidendi Georg Bushi kui Hiina riigi kõrgeima juhtkonnaga.

Ükski teine läänemaailma pereimpeerium ei valitse oma kodumaa majanduselu niisama kindlalt kui Wallenbergid. Otseselt või kaudselt kontrollib perekond juba aastakümneid lõviosa riigi ekspordist. Perekonna peamine valdusettevõte Investor, mis koondab enamiku Wallenbergide põhiinvesteeringutest, ning Incentive -- dünastia teine oluline tööstushoob -- üheskoos kontrollivad nad 45 protsenti Stockolmi aktsiabörsist.

Rootsi kaheosalise aktsiate klassifikatsiooni järgi on Wallenbergidel valdusettevõtte ning fondide kaudu näiteks Electroluxis 94protsendiline hääleõigus, ehkki neile kuulub vaid 6,4 protsenti aktsiakapitalist. Välisosanike osalus oli 42,1 protsenti, hääleõigus aga vaid 1,7 protsenti. Samamoodi kuulub välisosanikele Ericssoni aktsiakapitalist 51,4 protsenti, kuid vaid 1,2 protsenti häältest.

Claes Dahlbäcki juhtimise all, kes on olnud Investori tegevdirektor juba 18 aastat, kavatseb Investor oma investeeringuteportfelli ümber kujundada ning asendada senine rõhuasetus tsüklilistelt tööstusharudelt, nagu energeetika ning paberi- ja tselluloositööstus investeeringutega taolistes kasvusektorites nagu farmaatsiatööstus, telekommunikatsioonid, meedia ja infotehnoloogia. Samuti otsitakse enam investeerimisvõimalusi välismaal.

Ka Peter Wallenberg ei jää veel vanaduspuhkusele, jätkates endiselt Investori esimehena. Küll aga kasutas ta oma sünnipäeva selleks, et astuda tagasi muudelt juhipositsioonidelt, loovutamaks enam vastutust impeeriumi juhtimise eest oma vanemale pojale Jacobile ning vennapoeg Marcusele. Nn kroonprintsidest juhib Jacob hetkel Enskildat, Peter Wallenbergi vaarisa 1856. a rajatud Skandinaviska Enskilda Bankeni kommertspanganduse haru.

Marcus, Peter Wallenbergi venna Marci poeg, on Investori asetegevdirektor ja kuulub mitme Investori juhtiva ettevõtte juhatusse.

Võimuvahetus langeb ajale, mil suured konglomeraadid moest läinud. Seni, kui Wallenbergidest ning nende lähikondseist koosnev tuumikgrupp oma ettevõtete juhtimisega hästi toime tuleb, on dünastia tulevik kindel. FT-KL

Hetkel kuum