12. juuni 1996 kell 22:00

Maksuamet hakkab piirama riiulifirmade müüki

Maksuameti peadirektor Kalev Järvelill rääkis, et maksuameti töötajad hakkavad iga müüdud riiulifirma kohta uurima, kellele ja millal firma on müüdud. «See on mui-dugi suur töö, aga selle eest maksuametnikud palka saavadki,» lisas ta.

Maksuametil pole Järvelille sõnul veel täpset teavet, kui palju on omanikke vahetanud riiulifirmasid ja kes on nende ostjad. «Ma ei taha küll hirmutada, aga nende isikute elu ei saa kerge olema,» kinnitas ta.

Järvelill ei osanud öelda, kuidas kavatseb maksuamet hakata karistama riiulifirmade edasimüüjaid, kuid ta lubas selle üle mõelda.

«Kõik viimased kütuse- ja tubakaafäärid on sooritatud riiulifirmadega,» märkis Järvelill. Aktsiisi- ja käibemaksupettusega vahele jäänud riiulifirmad Vegelar, Amenom ja Espigor on ostetud Marion Vahuri aktsiaseltsilt Troop. Sama firma on edasi müünud veel ligi 200 riiulifirmat.

Mihkel Oiderma tunnistas, et ta on nime poolest küll firma Buenavista juhatuse esimees, aga ta ise riiulifirmade müügiga ei tegele ja tal pole selles firmas ka osalust.

Firma Kermon juhatuse esimees Kersti Kracht ütles, et maksuamet kontrollis nii nende firmat kui paljusid teisi riiulifirmasid eelmise aasta alguses väga põhjalikult. Tookord andis Kermon maksuametile koopiad kõikidest ostu-müügilepingutest.

Tema sõnul ei tegele Kermon enam riiulifirmade müügiga, vaid annab ärikonsultatsioone. Kermoni nimel on loodud 628 riiulifirmat.

ASi Antalis juhataja Rene Vill rääkis, et probleeme tekitavad need isikud, kes tulevad firmat ostma võltsitud passiga. «Hiljem selgub, et tehtud on pettus,» väitis Vill, kelle kahe firma nimel on müüdud 482 riiulifirmat.

Ühe riiulifirma hind on praegu 4000--8000 krooni. Selle hinna eest ei kanta firmat aga äriregistrisse. Sellise teenuse eest tuleb maksta 2000--5000 krooni lisaks.

Hetkel kuum