• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Äripäev avaldas moonutatud informatsiooni

  11. septembril 1996 avaldatud repliigis on Äripäev teadlikult moonutanud infot, eesmärgiga solvata eesti autoreid ja Eesti autorite ühingut (EAÜ).
  Esiteks on imelik, et end Eesti majandusleheks nimetav Äripäev ei saa aru, et tegemist ei ole maksuga, vaid tasuga audiovisuaalse teose ja teose helisalvestise salvestamise eest isiklikuks vajaduseks.
  Teiseks, ei kehtestatud seda tasu EAÜ survel, vaid selle kehtestas 11. novembril 1992 riigikogu.
  Pole EAÜ süü, et selle rakendamise määruseni jõudis vabariigi valitsus alles 26. jaanuaril 1995 ning et tasu suuruse ja koguja määras kultuuriministeerium alles 1996. aastal.
  Kolmandaks, tasu ei lähe ainult autoritele, vaid ka esitajatele, fonogrammitootjatele ning üldkultuurilisteks vajadusteks.
  Kogutava tasu täpse jaotuse otsustab kultuuriministeerium.
  Neljandaks, kuna seaduse järgi peab tasu koguma autoreid esindav organisatsioon, milliseid käesoleval ajal on Eestis aga ainult kaks (EAÜ ja Eesti audiovisuaalautorite ühing), siis määras kultuuriministeerium seda tasu 1996. aastal koguma EAÜ. EAÜ-l pole selle töö suhtes mingit vaimustust, sest EAÜ-le ei jää sellest tegevusest peale töörõõmu ja kulutuste midagi.
  Süüdistus, et eesti autorid ei oska end kaitsta muidu, kui ainult maksu abil, on aga teadlik laim ja kõigi eesti autorite solvamine. Totraks nimetatakse ka riigikogu, kes kehtestas sellise tasu, ning ka kõigi nende riikide parlamente, kus taoline tasu on kehtestatud.
  Äripäev ei ole suvatsenud läbi lugeda paari eelnimetatud tasu puudutavat lehekülge õigusakte ning lihtsalt lahmib umbropsu.
  Igatahes usaldust Äripäevas avaldatava info vastu sellised suisa valeinfot levitavad artiklid küll ei suurenda.
  EAÜ loodab, et antud probleemi kohta ütlevad oma seisukoha ka kultuuriministeerium, eesti näitlejad, kunstnikud, kirjanikud, filmirezhissöörid, heliloojad, lauljad, pillimehed.
  Tahaks teada ka meie suuremate plaadifirmade seisukohta, sest nemad peavad osa laekuvast tasust endale saama.
  Kas ka nemad on Äripäeva arvates totrad? Ka vaba ajakirjandusega riigis ei peaks lehed suisa jama oma lugejaile tõe pähe serveerima.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Saksamaa rikkad liigutavad massiliselt raha Šveitsi
Pühapäeval toimuvatel Saksamaa parlamendivalimistel võivad riigis võimule saada vasakpoolsed. Saksa miljonärid on selle kartuses hakanud oma varasid Šveitsi liigutama, ütlevad pankurid ja maksujuristid, vahendab Reuters.
Pühapäeval toimuvatel Saksamaa parlamendivalimistel võivad riigis võimule saada vasakpoolsed. Saksa miljonärid on selle kartuses hakanud oma varasid Šveitsi liigutama, ütlevad pankurid ja maksujuristid, vahendab Reuters.
Looduskivi on nägus ja vastupidav naturaalne materjal
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Suurpõllumees Tõnu Post: toit ei tohi olla odav
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.