• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Majanduse stabiilsus hindamisel peamine

  «Eesti käesoleva hetke majandusseisundit hinnates peame arvesse võtma, et tulemus kujuneb kahe küllaltki erineva üldise majandusliku tendentsi tulemusena,» rääkis Purju. «Ühelt poolt on makroökonoomiline keskkond, mida väljendavad näiteks inflatsioon ja intressimäärade tase, teiselt poolt majanduse struktuursed muutused. Eesti majandusareng sõltub oluliselt, kuidas need kaks majanduse poolt omavahel kokku sobivad.»
  Rahareformi käigus tugevasti devalveeritud krooni kurss muutis majanduse juhtimise suhteliselt lihtsaks, väitis Purju. Inflatsiooniga kaasnev hindade tõus ja krooni vahetuskursi väärtustumine on muutnud aga olukorra komplitseeritumaks, lisas ta.
  Eesti tooted kallinevad ja kaotavad konkurentsivõime ka välisturgudel, mis on avaldanud negatiivset mõju väliskaubandusbilansile, ütles Purju. «Sellel aastal on ekspordi kasv oluliselt pidurdunud, mis on ka vihje, et mitme eksportiva valdkonna jaoks on krooni kurss muutunud probleemiks,» lisas ta.
  «Kas kroon on kallis või mitte, sõltub ka sellest, kui kiired on majanduses toimuvad struktuursed muutused, kui kiiresti suurenevad välisinvesteeringud ja kui kiiresti luuakse uusi ekspordipotentsiaaliga tegevusvaldkondi,» rääkis Purju.
  Olulisemaks kui majanduse hetkeseisu ja sisemajanduse koguprodukti näitajat peab Purju majanduse arenguvõimalusi kaugemas perspektiivis.
  «Eesti jaoks on olulisim tingimus üldine majanduskeskkonna stabiilsus,» väitis Purju. «Viimased poliitilised sündmused ei ole seda stabiilsust suurendanud.»
  «Mõningatele välisinvestoritele on tekitanud kahtlusi muidugi arengud Venemaal, mis on olnud Eestile ebasoodsad ja mõjutavad ka Eestisse investeeringuid planeerivate suurfirmade plaane,» ütles Purju. «Oluline on, kui tähtsaks me seda peame ja mis me saame ise ära teha.»
  «Mis puudutab majanduse struktuuri muutusi, siis privatiseerimine on läinud suhteliselt hästi ettevõtete tasemel ja see peaks olema üks baas, mille põhjal võime loota, et majanduskasv tuleb,» lisas ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Raivo Kokser: ettevõtlust hävitavatest vaktsiinipassidest tuleb loobuda
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
Tark planeerija kasvab miljonäriks
Oma kodu ostmise soovist ja teiste rahaasjade juhtimisest välja kasvanud investeerimispisik on toonud Kadri Mäsaku sinnamaale, et tal on abikaasaga ligemale miljoni euro suurune investeerimisportfell, mis on toonud mõlemale finantsvabaduse.
Oma kodu ostmise soovist ja teiste rahaasjade juhtimisest välja kasvanud investeerimispisik on toonud Kadri Mäsaku sinnamaale, et tal on abikaasaga ligemale miljoni euro suurune investeerimisportfell, mis on toonud mõlemale finantsvabaduse.
Euroopa Liit suunab kümned miljardid kiibitööstusse
Euroopa Liit kavatseb investeerida kümneid miljardeid eurosid, et tugevdada siinset kiibitööstust ja suurendada oma osakaal globaalsel tasandil 20 protsendini, vahendab Reuters.
Euroopa Liit kavatseb investeerida kümneid miljardeid eurosid, et tugevdada siinset kiibitööstust ja suurendada oma osakaal globaalsel tasandil 20 protsendini, vahendab Reuters.
Sberbank ostab Stockmanni nime all toimiva Venemaa ettevõtte
Venemaa riigile kuuluv Sberbank ostab AO Stockmanni osaluse Vene ettevõttelt Reviva, kellele Soome börsifirma müüs selle 2015. aastal.
Venemaa riigile kuuluv Sberbank ostab AO Stockmanni osaluse Vene ettevõttelt Reviva, kellele Soome börsifirma müüs selle 2015. aastal.