1. oktoober 1996 kell 22:00

Soome ja Euroopa Liit otsivad alkoholikompromissi

«Kõnelused on jõudnud kriitilisse etappi,» ütles Soome delegatsiooni juht Lasse Arvela.

Euroopa komisjoni ettepanek on, et soomlased suurendaksid aastaks 1999 alkoholi impordipiirangu 230 liitrile. Soomele on ELi ettepanek vastuvõtmatu.

Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi esindaja Kari Paaso hinnangul on läbirääkimistel kaks võimalust: Soome kvoote kas alandatakse või jooksevad läbirääkimised ummikusse ja praegused kvoodid jäävad kehtima ning asi läheb arutamisele ELi õiguskohtusse. Ei Soome ega EL taha asja nii teravaks ajada, märkis ta.

Samal ajal peab ELiga läbirääkimisi ka Rootsi. Ametlikult on Rootsi ELi ettepanekute vastu niisama kindlalt kui Soome. Soome õlletootjate liidu esimehe Risto Saarineni sõnul on rootslased siiski paindlikumad ja pragmaatilisemad kui soomlased.

«Rootslased tahavad küsimuse päevakorrast maha saada. Aga Soome ei taha midagi teha,» ütles Saarinen.

Saarineni sõnul kaotab Rootsi õlle ja veini sisseveo piirangud, kuid jätab kehtima piirangud kange alkoholi sisseveo osas. Koos piirangute kaotamisega alandab Rootsi õlleaktsiisi, märkis ta.

Soomele tehtud ELi ettepaneku kohaselt võiks iga soomlane tuleval aastal välisreisilt kaasa tuua 30 liitrit õlut, 18 liitrit veini, kuus liitrit aperitiive ja 3 liitrit kanget alkoholi. 1998. a kasvaks kogus vastavalt 70, 45, 12 ja 6 liitrini ning 1999. a 110, 90, 20 ja 10 liitrini. STT-BNS

Hetkel kuum