• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rootsi rahaturul üllatav ühinemine

  Uus kindlustusaktsiaselts, mille nimeks tuleb Skandia Stadshypotek, omandaks juhtiva positsiooni nii Põhjamaade kindlustus- kui ka pangaturul. Niisuguseid mitmekesiseid finantskontserne püüti luua juba üheksakümnendate aastate algul, kuid tookord takerdus see ettevõtmine Põhjamaade pangakriisi taha.
  Kui Skandia ja Stadshypoteki ühinemine teoks saab, saavad Stadshypoteki aktsionärid vahetada oma aktsiad uute Skandia aktsiate vastu. Lisaks pakub uue firma juhatus aktsionäridele võimalust müüa kevadel firmale tagasi aktsiaid 6,8 miljardi Eesti krooni eest.
  Kaks aastat tagasi börsil noteeritud Stadshypoteki börsiväärtus on umbes 43,2 mld Eesti krooni. Riigi käes on veel 34% Stadshypoteki aktsiaid, mille väärtus on ca 14,8 mld krooni.
  Riigi soovi müüa Stadshypoteki aktsiad kinnitas eelmisel nädalal Rootsi parlament, kes ei seadnud müümisele muud piirangut, kui et nende eest tuleb saada võimalikult head hinda.
  Rahandusminister Erik Åsbrinki sõnul eelistab riik pakkumust kogu aktsiapakile. Mõned pakkumused olid seni tulnud nii Rootsist kui välismaalt.
  Åsbrink ise ei ole sellest tehingust vaimustatud ning teatas, et riik kavatseb oma aktsiad müüa sellele, kes enam pakub. Nimelt kavatseb riik korraldada oma aktsiate müügiks kõigi pakkujate vahel nn piiratud oksjoni.
  Stadshypoteki aktsionäridele antakse ühinemisettepanek 18. detsembriks ning neil on asja üle aega mõelda kuni 24. jaanuarini. Ühinemise ühe tingimuse kohaselt peab ka riik selle heaks kiitma ning selle teostudes jääks Rootsi riigi kätte Skandia Stadshypoteki kapitalist 17,11% ja hääleõigusest 4,53%.
  Skandia koostööpartner Soomes Pohjola, kellele kuulub ligi nelja miljardi Eesti krooni eest 2,19% Skandia aktsiatest ja 2,52% hääleõigusest, suhtub Skandia ja Stadshypoteki võimalikku ühinemisse rahulikult. «Meie koostöö kindlustuse alal jätkub endisel moel,» kinnitas Pohjola tegevdirektor Jukka Rantala.
  «Meie eesmärk on luua tugev ja konkurentsivõimeline Põhjala finants- ja kindlustuskontsern, mille käsutuses oleks piisavalt kapitali, et toime tulla nõuetega, mida seab Põhjamaade finantssektori vältimatu ümberstruktureerimine,» ütles Skandia peadirektor Björn Wolrath.
  Nii Skandia kui Stadshypoteki juhid on rõhutanud, et ühinemise üks põhieesmärke on laiendada tegevust eriti Põhjamaade turul. Kahepeale oleks neil kohe kaks miljonit klienti. KL-DN-DI
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Abiks investorile: kuidas hinnata iduettevõtet?
Iduettevõtte väärtuse määramisel pole traditsioonilised tulu-, turu- või netovara meetodid sobilikud, eri arengufaasides tuleb kasutada eri lähenemist, kirjutab PwC tehingute nõustamise juhtivkonsultant Kristjan Jalakas.
Iduettevõtte väärtuse määramisel pole traditsioonilised tulu-, turu- või netovara meetodid sobilikud, eri arengufaasides tuleb kasutada eri lähenemist, kirjutab PwC tehingute nõustamise juhtivkonsultant Kristjan Jalakas.
Euroopa aktsiaturgudel korralik kukkumine
Euroopa aktsiaturud langesid täna enam kui nädala madalaima tasemeni, kõige enam kukkusid tehnoloogiasektori aktsiad, sest USA riigivõlakirjade tootluse kasv jätkub, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud langesid täna enam kui nädala madalaima tasemeni, kõige enam kukkusid tehnoloogiasektori aktsiad, sest USA riigivõlakirjade tootluse kasv jätkub, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: superkondensaatorid, tuulegeneraatorid ja lennukihooldaja plaanid
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis räägib Tesla mängumaale trügiva Skeleton Technologiese ärijuht Ants Vill sellest, kuidas hammustada tükki 60 miljardi euro suurusest turust, millal võiks superkondensaatoreid arendav ettevõte jõuda kasumisse ning kui palju plaanitakse Eestis töötajaid värvata.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis räägib Tesla mängumaale trügiva Skeleton Technologiese ärijuht Ants Vill sellest, kuidas hammustada tükki 60 miljardi euro suurusest turust, millal võiks superkondensaatoreid arendav ettevõte jõuda kasumisse ning kui palju plaanitakse Eestis töötajaid värvata.
IMF hoiatab intressimäärade tõusu raskete mõjude eest
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Kristalina Georgieva rääkis CNN-ile antud intervjuus, et rahapoliitika karmistumisel võivad olla rasked tagajärjed riikidele, kes olid juba enne kriisi suure võlakoorma all.
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Kristalina Georgieva rääkis CNN-ile antud intervjuus, et rahapoliitika karmistumisel võivad olla rasked tagajärjed riikidele, kes olid juba enne kriisi suure võlakoorma all.