28. november 1996 kell 22:00

Rootsi rahaturul üllatav ühinemine

Uus kindlustusaktsiaselts, mille nimeks tuleb Skandia Stadshypotek, omandaks juhtiva positsiooni nii Põhjamaade kindlustus- kui ka pangaturul. Niisuguseid mitmekesiseid finantskontserne püüti luua juba üheksakümnendate aastate algul, kuid tookord takerdus see ettevõtmine Põhjamaade pangakriisi taha.

Kui Skandia ja Stadshypoteki ühinemine teoks saab, saavad Stadshypoteki aktsionärid vahetada oma aktsiad uute Skandia aktsiate vastu. Lisaks pakub uue firma juhatus aktsionäridele võimalust müüa kevadel firmale tagasi aktsiaid 6,8 miljardi Eesti krooni eest.

Kaks aastat tagasi börsil noteeritud Stadshypoteki börsiväärtus on umbes 43,2 mld Eesti krooni. Riigi käes on veel 34% Stadshypoteki aktsiaid, mille väärtus on ca 14,8 mld krooni.

Riigi soovi müüa Stadshypoteki aktsiad kinnitas eelmisel nädalal Rootsi parlament, kes ei seadnud müümisele muud piirangut, kui et nende eest tuleb saada võimalikult head hinda.

Rahandusminister Erik Åsbrinki sõnul eelistab riik pakkumust kogu aktsiapakile. Mõned pakkumused olid seni tulnud nii Rootsist kui välismaalt.

Åsbrink ise ei ole sellest tehingust vaimustatud ning teatas, et riik kavatseb oma aktsiad müüa sellele, kes enam pakub. Nimelt kavatseb riik korraldada oma aktsiate müügiks kõigi pakkujate vahel nn piiratud oksjoni.

Stadshypoteki aktsionäridele antakse ühinemisettepanek 18. detsembriks ning neil on asja üle aega mõelda kuni 24. jaanuarini. Ühinemise ühe tingimuse kohaselt peab ka riik selle heaks kiitma ning selle teostudes jääks Rootsi riigi kätte Skandia Stadshypoteki kapitalist 17,11% ja hääleõigusest 4,53%.

Skandia koostööpartner Soomes Pohjola, kellele kuulub ligi nelja miljardi Eesti krooni eest 2,19% Skandia aktsiatest ja 2,52% hääleõigusest, suhtub Skandia ja Stadshypoteki võimalikku ühinemisse rahulikult. «Meie koostöö kindlustuse alal jätkub endisel moel,» kinnitas Pohjola tegevdirektor Jukka Rantala.

«Meie eesmärk on luua tugev ja konkurentsivõimeline Põhjala finants- ja kindlustuskontsern, mille käsutuses oleks piisavalt kapitali, et toime tulla nõuetega, mida seab Põhjamaade finantssektori vältimatu ümberstruktureerimine,» ütles Skandia peadirektor Björn Wolrath.

Nii Skandia kui Stadshypoteki juhid on rõhutanud, et ühinemise üks põhieesmärke on laiendada tegevust eriti Põhjamaade turul. Kahepeale oleks neil kohe kaks miljonit klienti. KL-DN-DI

Hetkel kuum