5. jaanuar 1997 kell 22:00

Kuidas investeeriksite käibevahendite lühiajalise jäägi?

Üks võimalus on investeerida väärtpaberitesse. Eesti väärtpaberiturg on praktiliselt kõigis valdkondades tõusutrendiga, nii et suhteliselt väike risk on seal midagi kaotada.

Teine võimalus on ennast nii majandada, et ei jäägi raha üle.

Peab analüüsima olukorda, milliste firmade aktsiad peaksid momendil tõusma, et saada maksimaalset kasumit. Muidugi peaksid need olema suhteliselt likviidsed ja kaetud aktsiad. Eesti aktsiaturg on tegelikult niivõrd väike, et need, kes seal on, toodavad kõik kasumit ja kõik on suhteliselt likviidsed. Pangadeposiit on võrreldes aktsiatega väikese kasumiga. Aktsiatega on kuu ajaga võimalik teenida keskmiselt 10%, aastaga 100%. Mingi deposiit ei anna kunagi sellist protsenti.

Üks võimalus on ka fondidesse paigutada, aga nende käekäik on olnud mõneti heitlik ja see teeb tundlikuks. Olukord peaks klaaruma, enne kui uuesti nende peale minna.

Eks me arvutame välja, kuhu oleks kõige kasulikum raha teenima panna. See võib olla näiteks üleööinvesteering -- anname selle pangale, kes meie rahaga mängib ja seda öö otsa kasutab. Meil võib olla vaba raha öö või kaks. Aktsiaid ostavad ehk need, kes on kirglikud mängurid ja jälgivad seda asja.

Kui selline olukord tekiks, oleks kasulik paigutada raha likviidsetesse aktsiatesse. Võrreldes raha deponeerimisega panka on aktsiate omamine riskantsem, aga tulusam. Pangadeposiit on maksimaalselt 10% aastas, aga aktsiad tõusevad praegu sadades protsentides. Mingi osa paigutaksin koolitusse.

Number üks: RETi Arengugrupil ei teki vabu jääke, kuna oleme püüdnud oma finantstegevust planeerida. Oleme teinud oma lepingud ja püüdnud sättida tähtajad selliselt, et nii finantskohustused pankade, töötajate ja klientide ees kui ka finantstulud -- suuremad ekstreemsed sissetulekud -- enam-vähem kattuksid. Kuid kui meil selline õnn juhtuks, vähemalt kuuajaline, siis täna ma paneksin selle kindlalt aktsiaturule. Miljoni piires on selle miljoni likviidsus tõenäoliselt viis päeva ja nii võiks 25 päeva täiesti rahulikult seal mängida. Kui ma tean, et kolmekümnendal on mul raha vaja, siis annan haldurile käsu see välja võtta. Meil on oma personaalne haldurfirma olemas -- see on tema äri. Me oleme alati väitnud, et ei tee seda, mida me lõpuni ei oska.

Seni on kogemus aktsiaturgudel väga positiivne. Panga üleööturgudel ei ole mänginud ja võrrelda praegu pangadeposiidi intressi aktsiaturgude intressiga ei ole vist üldse mingit mõtet.

Hetkel kuum