7. jaanuar 1997 kell 22:00

Prints Bertil oli Rootsi ekspordiprints

Esimest kaubandusdelegatsiooni juhtis ta 1930. aastatel USAs. Pärast sõda tegi ta ligi kolmekuulise Rootsi majandust propageeriva reisi Lõuna-Ameerikasse. Kokku juhtis ta oma elu jooksul ligi sadat Rootsi ekspordinõukogu delegatsiooni visiiti maailma paljudesse maadesse. Näiteks aitasid tema teadmised ja isiklik sarm 1981. a läbirääkimistel Indoneesia presidendi Suhartoga saada Rootsi firmadele jõujaamatellimuse, mille väärtus oli üle kolme miljardi Eesti krooni.

Viimase ekspordi edendamise visiidi tegi prints 1991. a Hispaaniasse, kui see riik valmistus Barcelona olümpiamängudeks ja Sevilla maailmanäituseks.

Rootsi majandus on selgelt väljendanud oma tänu prints Bertilile. Seda tõendavad mitu temanimelist uurimis- ja stipendiumifondi, kuhu raha laekub firmadelt.

1943. a tutvus prints Bertil mereväeatasheena Londonis ilusa ja äsja abiellunud waleslanna Lilian Craigiga. Prints lootis asuda ekspordinõukogu teenistusse, et saada sel moel eraisikuks ja abielluda Lilianiga, kes vahepeal end lahutas. Kuid 1947. a toimunud lennuõnnetus, kus hukkus prints Bertili vend kroonprints Gustav Adolf, tegi sellele plaanile lõpu, kuna Bertili isa, tulevane kuningas Gustav VI Adolf nõudis Bertili jäämist kuningakotta. Ja alles pärast Gustav VI Adolfi surma, kui uus kuningas abiellus, sai prints Bertil ka ise lõpuks loa abielluda.

Viimased paar aastat oli prints Bertil sunnitud põdura tervise tõttu elama avalikkusest tagasitõmbununa. DI

Hetkel kuum