19. märts 1997 kell 22:00

Elektri hind võib tõusta kolmandiku võrra

«Mingid piirid saab juba täna maha panna,» ütles Hamburg. «Tööstustarbijatele peab elektri hind jääma kindlasti alla ühe krooni, muidu poleks meie tööstustoodang konkurentsivõimeline.»

RE Eesti Energia andmeil on Eesti elektrienergia hind eratarbijatele Euroopas kõige madalam. Lätis maksab elekter 66,2, Leedus 59,4, Poolas 88,2 ja Soomes 175,5 Eesti senti kilovatt-tund. Eestis on selle regiooni kõige odavam energia, kinnitas ka majandusminister Jaak Leimann. «Paratamatult energia hind tõuseb ja me ei saa füüsikaseaduste vastu,» ütles ta. «Põlevkivi ei ole mingi imekütus, mille baasil võiksime maailma odavaimat elektrit toota.»

Eesti energiasüsteem rajati aastatel 1960--1970 ja selle iga on 30--35 aastat. «Pole vaja olla spetsialist taipamaks, et 35 aastat vana seade on vana ja ohtlik,» rääkis Põhja Elektrivõrkude direktor Aleksander Moltsar. «See võib tuua elektrikatkestuse ja see on ohtlik.»

Erinevad ringkonnad on otsinud põlevkivienergeetikale alternatiivi, mille tulemusena on leitud, et lähiajal ei ole põlevkivist loobuda majanduslikult põhjendatud. «Ehk aastal 2020 tuleb ka midagi muud vaadata, sest põlevkivi toota on võrdlemisi kallis,» ütles endine Eesti Energia haldusnõukogu esimees Arvo Niitenberg.

«Kuni on alles NSVLi ajal ehitatud kaevandused ja põhivahendite 2,5 mld kr jääkväärtus, on mõistlik põlevkivi siiski ära kasutada,» lausus Eesti Põlevkivi finantsdirektor Vello Tohver.

Eesti Energia esindajate arvutuste järgi teenib keskmise palgaga inimene 1,4 minutiga tagasi 1 kWh elektrit. 1980. a oli sama suure elektrikoguse tagasiteenimise aeg 1,5 korda pikem. Praegu on Eestis elektrienergia hind eratarbijaile 45 senti ja tööstustarbijaile 52,5 senti kWh.

Hetkel kuum