23. aprill 1997 kell 22:00

Sealiha hind maailmaturul tõuseb

Seataud, mille levikule ei ole seni suudetud piiri panna, on Hollandi ametivõime sundinud sundtapale saatma 17 protsenti riigi 14 miljonilisest seakarjast.

Holland, mis on Euroopa Liidu neljas suurem sealihatootja, kus 70 protsenti toodangust läheb ekspordiks, on keelustanud elussigade väljaveo riigist. Ekspertide sõnul võib Hollandi toodang tänavu kolmandiku võrra langeda, millega ELi sealihatoodang kahaneb 2--3 protsenti. Samas on oodata kaheprotsendilist nõudluse kasvu.

Nappe varusid vähendab veelgi ELi ja USA sealiha suundumine koduturu asemel Jaapanisse, et korvata pakkumise järsku langust seoses laastava suu- ja sõrataudiga Taiwanil. Taiwan, mis traditsiooniliselt on andnud 40 protsenti Jaapani sealihaimpordist, oli sunnitud väljaveo peatama.

USAs on seakerede hinnad viimasel kuul 21 protsenti tõusnud, futuuride hinnad on ekspordinõudluse tõttu 23 protsenti kõrgemad.

ELis hakkab hinnatõus tasapisi kajastuma ka jaehindades. Suurbritannias on Taani sealiha hinnale lisandunud 10 protsenti. Taanis on hinnatõus 2--3 protsenti. Saksamaal, mis on üks suuremaid sealiha tarbijaid ELis, on oodata vorstitoodete ja sealiha kallinemist vastavalt 10 ja 20 protsenti.

Suurim Hollandi sealiha importija on Saksamaa, kus pakkumist siseturul on vähendanud hiljutised seapalaviku epideemiad neljas liidumaas, mis on nõudnud sigade massilist tapmist.

Hollandi epideemiapuhang ei ole veel kontrolli all, mistõttu ennustatakse sealiha hinna tõusu jätku. Taiwani kriisi mõju USA ja ELi ekspordile on esialgu leevendanud Jaapani suured varud ekspordikeelu jõustumisel. FT

Hetkel kuum