5. mai 1997 kell 22:00

Välismaalastel on õigus EVPsid osta

«Sellel otsusel on rohkem psühholoogiline kui praktiline tähendus,» ütles Auli Kumpulainen väärtpaberivahendusfirmast Handelsbanken Aktoris. Tema sõnul on välismaalaste huvi EVPde vastu tagasihoidlik, kuna Eestis on enamik ettevõtteid juba erastatud.

Kuna EVPd jõuavad 19. mail Tallinna börsile, siis võib Kumpulaineni arvates välismaalaste huvi EVPde vastu teatud määral tõusta.

ASi EE Investeeringud maakler Margus Järv ütles, et EVPde müük välismaalastele peaks erastamisväärtpaberite turgu elavdama. Ta lisas, et EVPde eest saab osta osa väärtpabereid, mida raha eest osta ei saa. Näiteks EVPde eest on riigil kavas erastada oma osalus ASis Eesti Gaas ja hotellis Olümpia, tõi Järv näiteid.

Maakleri sõnul tõusis EVPde hind viimase kahe nädala jooksul 10% ja on oodata, et EVPd kallinevad lähiajal 24 sendilt 30 sendile. «Hind tõuseb, kuna keegi EVPsid ei müü,» kommenteeris Järv oodatavat EVPde hinna tõusu.

EVPsid saab rahandusministeeriumi uue korra järgi säilitada lisaks EVPde keskregistrile ka väärtpaberite keskdepositooriumis. EVP-tehinguid hakkab vahendama Tallinna väärtpaberibörs.

Hüvitusfondi andmetel on seni väljastatud 12 miljardist EVP-kroonist seni kustutatud seitse miljardit. Prognoositakse, et lähemail aastail väljastatakse EVPsid veel nelja miljardi EVP-krooni eest.

Seaduse järgi saab EVPsid kasutada kuni 1998. a lõpuni. Pärast seda on neid võimalik investeerida Hüvitusfondi obligatsioonidesse.

Hetkel kuum