Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kes saab EMEXi?

    Ainsana Eestis metallieksporti teostav EMEX loodi 1992. aastal. Viimastel aastatel on EMEX soetanud ridamisi uusi seadmeid, mis on võimaldanud tal tavalisest müügifirmast metalli töötlevaks firmaks ümber kasvada.
    Metallieksportija vahendas möödunud aastal umbes 200 000 tonni metalli. Tänavu enam nii hästi ei lähe, nii firma rahaline käive kui vahendatud metalli kogus on võrreldes möödunud aastaga vähenenud. Käibelanguse ühe põhjusena on nimetatud metalli hinna langust maailma turul.
    EMEX prognoosib selle aasta kasumiks 24,9 miljonit krooni.
    Firma suurimad partnerid on Soome firma Kuusakoski Oy ja Saksa peamiselt Venemaal tegutsev HKS GmbH Handelsgesellschaft.
    Mõlema ettevõttega kauplemine moodustab EMEXi rahalisest käibest vastavalt 30 ja 50 protsenti. Nii Soome kui Saksa firma on esitanud oma pakkumuse EMEXi enamusaktsiate ostmiseks.
    HKS GmbH Handelsgesellschaft (edaspidi HKS) on Saksamaal Düsseldor fis tegutsev metallikaubandusfirma, mis tarnib terasetööstusele ja värvilise metalli tööstusele nii vanametalli kui pooltoodangut. HKSi tegevusraadius hõlmab pea kõiki endise idabloki riike, põhitegevus käib Venemaal. Firma 1996. aasta käive oli 46,5 miljonit DEMi.
    HKSi tegevdirektor, kaheksakümnendatel Eestist emigreerinud Erik Kõrge räägib, et tema juhitav ettevõte on EMEXi koostööpartner olnud selle asutamisest peale. Kogu EMEXi tehnoloogilise baasi on Kõrge sõnade kohaselt tegelikult tarninud tema juhitav firma. «Meie oleme faktiliselt EMEXi üles ehitanud,» sõnab ta ning lisab, et seda ei ole Eesti ajakirjanduses suurt kajastatud.
    «Kogu see kallis tehnoloogia, ega seda ei oleks EMEX kunagi olnud võimeline ostma. Meie ostsime selle välja ja EMEX ostis tehnika tagantjärele tasapisi metalliga meilt välja,» räägib Kõrge veendunult.
    Kõrge on nördinud erastamisagentuuri nõukogu otsuse üle, et esimeses voorus kuuest pakkujast paremaid ei valitud.
    «Ma ei kujuta ette, et advokaadibüroo või eile asutatud osaühing suudab mingit äriplaani metallitöötlemisettevõtte arengu suhtes esitada,» räägib 60leheküljelise äriplaani esitanud HKSi esindaja. «Mul on kahju ajast, mille me raiskasime äriplaani kirjutamiseks.»
    Kõrge räägib, et nad pole kunagi EMEXi esimese peadirektori Robert Lepiksoniga suured sõbrad olnud, aga koolivennad küll. «Lepikson teadis, kellega ta räägib, ja sai seda teha eesti keeles,» märgib Kõrge. «Ta sai kohe sina peale minna. Lääne-Euroopas poleks seda ehk nii kiiresti saanud.»
    Spekulatsioonile, et Lepikson teeb ka praegu EMEXi erastamisel HKSiga koostööd, vastab Kõrge resoluutse eitusega. «Tema huvi on viimased aastad poliitika ja sellest on mul ausalt öeldes väga kahju,» lausub ta. «Mul oleks väga hea meel omada enda meeskonnas sellist kompetentset härrat nagu Lepikson.»
    EMEXist on Kõrge sõnul välja kujunenud tänapäevane, Euroopa tasemel ettevõte, kes on võimeline metalli töötlema. Ta ütleb, et EMEXi väärtus on seotud praeguse monopoolse seisundiga. Kui monopol kaob, tekib tõenäoliselt probleeme, räägib ta.
    51% EMEXi aktsiate hind võib Kõrge sõnul kujuneda umbes 100 miljonit krooni.
    OÜ Neotrust esindaja on advokaadibüroo Heta vandeadvokaat Üllar Talviste. Kuna firma aadressiks on märgitud tuhandete riiulifirmade aadress Koidula 18, on ilmne, et Neotrust on selleks erastamistehinguks ostetud firma esindamaks mõne suurema organisatsiooni erastamishuve.
    Neotrusti esindaja vandeadvokaat Üllar Talviste selgitusi ei jaganud. Kuuldes, et Äripäev tülitab, vastas Talviste, et siis ei ole tal võimalik rääkida, ning pani telefonitoru ära. Neotrust jääb sellel erastamiskonkursil üllataja rolli, sest pakkumuse sisu ega tausta ei ole ka ligilähedaselt teada.
    ASis Nelimet jagavad osalust EMEXi juhatuse esimees Toomas Keridon ning ettevõtte juht- konda kuuluvad Andres Riiberg, Toomas Truuvert, Kuldar Suits.
    Keridoni sõnul kasutas Nelimet oma erastamisprojektis konsultandina Balti Cresco Investeerimisgruppi. «Nemad peaksid põhimõtteliselt ka finantseerimise korraldama,» selgitab ta. Konkurendid peavad Nelimeti eeliseks paremaid võimalusi EMEXi kohta infot hankida.
    Keridon jagab arvamust, et EMEXi aktsiate kontrollpaki hind võib olla 100 miljonit krooni, kuid lisab, et ettevõtte erastajal tuleb ikkagi arvestada väga suurte riskidega.
    Nagu Kõrge on ka Keridon üllatunud, et erastamisagentuur jättis möödunud nädalal valiku tegemata, ja nõustub, et EMEXi hinda tahetakse konkurentsiga võimalikult kõrgeks kruttida.
    «Teatud finantstaustaga pakkujad on oma pakkumuses paindlikumad. Meie peame hinna varakult välja mõtlema ja raha oma ideedega välja kauplema. Siin ei saa väga arvestada, et viimaselt hetkel midagi lisada. Selles mõttes nägime kaheetapilises pakkumises enda jaoks mingit eelist. Kui nüüd minnakse ainult hinna peale välja, siis on meil raskem,» arutleb Keridon.
    Ka tema tõrjub võimalikud spekulatsioonid, et pakkumus on seotud ettevõtte endise peadirektori Robert Lepiksoniga. Küll aga mainib Keridon, et Lepikson kui firma endine juht, kes tunneb ettevõtet hästi, võiks Nelimeti eest kosta.
    Mulle tundub, et mõnede EMEXi erastamisel osalejate pakkumused on rohkem seda laadi, et lihtsalt osaleda, räägib Keridon. «Need, kes käisid EMEXiga tutvumas, minu teada pakkujate hulgas ei ole. Seda üllatavam oli, et kõik kuus edasi said,» lausub Keridon.
    OÜ Transkorp pakkumuse juhtfiruurid on Jaak Ginter, keda teatakse kui Mazdade müüja ning Lohusalu puhkesadama kompleksi omaniku ASi Esma juhatuse esimeest, ja kinnisvara ärimehena tuntud Meelis Metsamärt.
    Ginteri sõnul on Transkorpil kaks suurt koostööpartnerit, kellega läbirääkimisi peetakse. Üks neist on Jaapani suurfirma Mitsui Corporaton, kes on seotud Mitsubishi autode tootmisega ja elektroonikafirmaga Panasonic. Teist partnerit ei soovinud Ginter veel avalikustada.
    Küsimusele, kas teda ei häiri, et agentuuri nõukogu jättis esialgu paremad pakkujad valimata, vastab Ginter, et valikuvajadus olnuks siis, kui pakkujaid oleks rohkem olnud. Ta lisab, et uskus EMEXi erastamiskonkursile rohkem pakkumisi laekuvat.
    Oma äriideest rääkides toonitab Ginter, et EMEXil on üks kindel tegevus ja ainult kaks põhilist välispartnerit. «Partnerite ringi peab suurendama ja mina sünnipärase optimistina arvan, et Eesti suhted Venemaaga paranevad, mistõttu suureneb märgatavalt transiidi osa,» räägib Ginter. «Ainult Eestis kokkuostetud metalli peale välja minna ei ole suurt mõtet.»
    EMEXi ostuhinna kohta nendib Ginter, et Transkorp on EMEXi aktsiate hinnaks arvestanud veidi rohkem kui 100 miljonit krooni.
    ASi Amalard asjaajaks on Ühispanga laenuosakonna juhataja Riho Kuppart, kes EMEXi erastamise osas on aga küllaltki kidakeelne.
    «Äriplaani me esitasime ja nüüd sõltub erastamisagentuurist, mis edasi saab,» lausub ta. Küsimusele, kas Amalardi kaudu EMEXi erastamiseks pakkumuse tegemine on Ühispanga enda investeerimise plaan, vastab Kuppart, et võimalusi on erinevaid. Igal juhul käivad praegu läbirääkimised partneriga, kellest Kuppart ei soovi pikemalt rääkida.
    Kuppart ei soostu ka avaldama, mis päritolu investori või partneriga Ühispangal läbirääkimised käivad.
    Küsimusele, millest Ühispangal huvi metalliettevõtte EMEX vastu, vastab panga osakonnajuht, et see on huvitav ettevõte. Oodatud mõttearendust aga ei järgne. Kuppart lubab vaid, et kui EMEXi erastaja suhtes mingi otsus tehakse, võib asjast pikemalt rääkida.
    Kupparti sõnul saab parima pakkumuse selgitamisel määravaks pakutav ostuhind.
    Kuusakoski Oy on metallifirma, kellel on suur osa Soome turul. Kuusakoski on HKSi suurim konkurent Lääne-Venemaal ehk Peterburi ümbruses. «Meile on ta väga tugev ja ebameeldiv konkurent,» lausub HKSi tegevdirektor Erik Kõrge ning lisab, et seni on nad siiski omavahel hakkama saanud.
    Kui EMEX alustas, tegutses Kuusakoski juba Eestis. Kui EMEX tuli ja valitsus talle monopoli andis, hakkaski EMEX esialgu Kuusakoskiga kauplema. Kuusakoski oli siis pea ainuke EMEXil ostja.
    Kuusakoski on ka Soome ainuke alumiiniumi tootja, sulatades alumiiniumit vanametallist. EMEX müüb praegugi põhiosa alumiiniumist Kuusakoskile.
    EMEXi juhatuse esimees Toomas Keridon kinnitab, et Kuusakoski on Soome ja ka Skandinaavia suurim vanametallifirma, kelle huvi on siin turul tugev olla kasvõi geograafilise läheduse tõttu.
    Kuusakoski osa EMEXi kaubanduspartnerina on Keridoni sõnul praegu vähenenud. «Loomulikult huvitab neid ettevõtte ostmisega oma positsiooni tugevdamine, kui selline võimalus nagu praegu on olemas,» lausub ta.
    Kuusakoskil on ka 40% ühe Läti vanametallifirma aktsiatest.
    Suure tõenäosusega valitakse juba 25. juunil neist kuuest pakkumusest välja parim. Erastamisagentuuri nõukogu esimees, majandusminister Jaak Leimann nimetas möödunud kolmapäeval kõiki pakkumusi lootusrikasteks.
    Põhjendades, miks kõik osalejad ka teise erastamisvooru said, lausub erastamisagentuuri peadirektor Väino Sarnet, et puudusid kindlad kriteeriumid, mille järgi saanuks kellegi pakkumust teistest nõrgemaks pidada.
    Agentuuri nõukogu liige Raivo Vare väljendas oma arvamust, et eesmärk on saada 51% EMEXi aktsiate eest võimalikult hea hind. Prognooside kohaselt tuleb hind suurusjärgus 100--150 miljoni krooni.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Equinor maksab erakorralist dividendi ja ostab aktsiad tagasi
Norra energiaettevõte Equinor kinnitas tavapärase dividendimakse ning lisas sellele samas suuruses erakorralise dividendi, pakkudes aktsionäridele tulu kokku 0,70 dollarit aktsia kohta.
Norra energiaettevõte Equinor kinnitas tavapärase dividendimakse ning lisas sellele samas suuruses erakorralise dividendi, pakkudes aktsionäridele tulu kokku 0,70 dollarit aktsia kohta.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Kohus jättis Merko vaidluses riigiga tühjade pihkudega
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Leedu firma plaanib Eestisse investeerida 18 miljonit
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.