15. juuli 1997 kell 22:00

Dollar tõusis 14,43 kroonini

Reedel alanud dollariralli (õigemini Saksa marga madalseis) jätkus suure hooga ka sel nädalal. Esmaspäeval tõusis dollari kurss USA turgudel 1,7995 margani (14,396 kroonini), langes seejärel Aasias alla 1,79 marga ja eile kogus ennast Euroopas taas, liikudes üle 1,79 marga. Turud suhtuvad keskpankade interventsiooni ja dollari läbimurdmisse üle 1,80 marga (14,40 krooni) piiri väga erinevalt. Pigem oodatakse Saksamaa riigipanga verbaalset sekkumist kui reaalseid tegusid. Kui dollar läbib maagilise 1,80 DEMi, siis ei ole ka kaugel kurss 1,85 DEMi (14,80 krooni).

Eile teatas Saksamaa rahandusminister Theo Waigel, et Saksamaa on huvitatud tugevast margast ja praegused dollari ja naelsterlingi kursid (veidi üle kolme marga e 24 krooni) on turgude liialdus. Ta vihjas ka konsultatsioonidele juhtivate tööstusriikide (G7) rahandusliidritega. Turud olid eile väga närvilised, kartes keskpankade invasiooni. See ei takistanud aga dollaril liikumast ülespoole ja pärast jaemüüginäitajate avaldamist USA kaubandusministeeriumi poolt tõusis dollar eile kella kuue paiku kursile 1,8035 DEMi e umbes 14,43 krooni. Jaemüük kasvas juunis maiga võrreldes 0,5 protsendi võrra, mis oli prognoositud 0,2protsendilisest kasvust kiirem.

Rootsi kroon on tõusnud viimastel päevadel stabiilselt ning Morgan Stanley analüütikute arvates on kroon käesoleval ajal Euroopa valuutade hulgas Saksa margast soositum. Kuigi Rootsi tarbijahinnaindeks oli oodatust suurem, oli eileõhtune Rootsi krooni kurss muljetavaldav -- 1,83 krooni.

Hetkel kuum