29. juuli 1997 kell 22:00

Dollar ja nael hakkasid langema

USA dollar jätkas endiselt tugevalt ka uue nädala esimesel päeval, kui dollar kerkis 1,849 marga tasemele, mis on kõrgeim tase alates 1989. aasta novembrist. Juuli algusega võrreldes on dollar Saksa marga suhtes kerkinud 5,4%.

Diilerite sõnul toetab dollarit praegusel 1,84--1,83 Saksa marga tasemel kaks põhilist argumenti, milleks on USA tugev majandus ja turul valitsev veendumus, et plaanitav laiapõhjaline rahaliit muudab euro küllaltki nõrgaks rahaks.

Aasia turgude avanedes hakkas dollar vähehaaval langema ja jätkas samas suunas ka Euroopa turgudel. Peamise languse põhjusena nägid diilerid pärast kiiret kursitõusu alanud kasumivõtmist. Keskpäeval püsis kurss 1,837 DEMi tasemel, langes pärastlõunal korraks alla olulise 1,83 DEMi. Õhtuks kerkis dollar siiski taas ülespoole 1,83 marga piiri.

USA tööhõivenäitajad, millest arvati dollarile uut tugevat toetuspinda, olid ootuspärased ja diilerid leiavad, et uueks tõusuks vajab dollar tugevat tõuget.

Tähelepanu keskpunkti tõusis teisipäevastel turgudel ka Inglise nael, mis kukkus kasumivõtmise tagajärjel alla 3,0 Saksa marga taseme, lõpetades Euroopa turgude sulgemisel 2,9828/38 marga ehk 23,8624/704 tasemel. Naelsterlingit mõjutasid ka turul levivad spekulatsioonid, et Inglise Pank võib otsustada järgmisel nädalal toimuval koosolekul intressimäärasid mitte tõsta.

Diilerite sõnul jäävad turud lähema paari nädala jooksul närviliseks. Kindlasuunalisem liikumine võib tekkida 12. augustil, kui Bundesbank plaanib muuta repomäära.

Hetkel kuum