• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kesine saak kergitab europuuvilja hinda

  See on tõeliselt katastroofiline aasta, ütles Euroopa suurima puuviljatöötlemisfirma Conserve Italia esindaja. Probleemid algasid juba aprillis, kui hilised külmad kahjustasid õitsvaid puuviljapuid.
  Juunis Itaalias möllanud tormid suurendasid kahju veelgi, kui need peksid noori vilju puudelt maha. Selle tagajärjel jääb Itaalia pirnide, virsikute ja õunte saak tänavu tavalisest palju väiksemaks. Itaalia on Euroopa Liidu suurim õunte ja pirnide kasvataja. Mahla ja konserveeritud puuvilja hind on jõudnud seal juba kerkida 30%.
  Kreekas on virsikusaak, mis põhiliselt läheb konservideks, samamoodi kannatada saanud nagu Itaalias. Prantsusmaal seevastu ei tule saak väga palju väiksem.
  Itaalias asuv analüüsifirma Prognosfruit ennustab, et Euroopa Liidu õunasaak jääb sel aastal 9% väiksemaks kui 1996. a. Kui mullu saadi õunu 7,47 miljonit tonni, siis tänavu on saak 6,76 miljonit tonni.
  Itaalia puuviljakoristus algab septembri lõpus ja siis selgub ka lõplik saak. Mullu kogus Itaalia ELi 2,606 miljoni tonni suurusest pirnisaagist 1,704 miljonit tonni. Tänavu peaks Euroopa pirnide kogusaak küündima üle kahe miljoni tonni, kusjuures Itaalia saak on 700 000 tonni väiksem.
  Prognosfruiti andmeil koguvad tavalisest väiksema pirnisaagi Hispaania ja Prantsusmaa. Esimene neist saab 562 000 tonni ehk 14% vähem ja teine 246 000 t ehk 26% vähem kui mullu. FT
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Börs: tehnoloogiasektor tõi turgudele suure tõusu
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Omikron jõudis Lätti
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.