20. august 1997 kell 22:00

Kesine saak kergitab europuuvilja hinda

See on tõeliselt katastroofiline aasta, ütles Euroopa suurima puuviljatöötlemisfirma Conserve Italia esindaja. Probleemid algasid juba aprillis, kui hilised külmad kahjustasid õitsvaid puuviljapuid.

Juunis Itaalias möllanud tormid suurendasid kahju veelgi, kui need peksid noori vilju puudelt maha. Selle tagajärjel jääb Itaalia pirnide, virsikute ja õunte saak tänavu tavalisest palju väiksemaks. Itaalia on Euroopa Liidu suurim õunte ja pirnide kasvataja. Mahla ja konserveeritud puuvilja hind on jõudnud seal juba kerkida 30%.

Kreekas on virsikusaak, mis põhiliselt läheb konservideks, samamoodi kannatada saanud nagu Itaalias. Prantsusmaal seevastu ei tule saak väga palju väiksem.

Itaalias asuv analüüsifirma Prognosfruit ennustab, et Euroopa Liidu õunasaak jääb sel aastal 9% väiksemaks kui 1996. a. Kui mullu saadi õunu 7,47 miljonit tonni, siis tänavu on saak 6,76 miljonit tonni.

Itaalia puuviljakoristus algab septembri lõpus ja siis selgub ka lõplik saak. Mullu kogus Itaalia ELi 2,606 miljoni tonni suurusest pirnisaagist 1,704 miljonit tonni. Tänavu peaks Euroopa pirnide kogusaak küündima üle kahe miljoni tonni, kusjuures Itaalia saak on 700 000 tonni väiksem.

Prognosfruiti andmeil koguvad tavalisest väiksema pirnisaagi Hispaania ja Prantsusmaa. Esimene neist saab 562 000 tonni ehk 14% vähem ja teine 246 000 t ehk 26% vähem kui mullu. FT

Hetkel kuum