23. november 1997 kell 22:00

Venemaal väike paranemine

Aktsiate hinnad Riia börsil jätkasid langust ka reedel. Osa maaklereid olid küllalt optimistlikud, rääkides (taas kord) kätte jõudnud põhjast, märkides ära, et Unibanka, mis 4 santiimi langes, tuli siiski välja päeva madalaimatelt tasemetelt 2,7 latil. Seda usuti tähistavat languse lõppu ning usuti, et soodne hind paneb järgmisel nädalal ostjad liikuma. Enamik jäi siiski skeptiliseks, hinnates endiselt ebastabiilse Tallinna börsi mõju suuremaks madala hinna ahvatlustest. Tõenäoline on, et vähegi tugevam hinnatõus paneb taas liikuma vahepeal tugevalt kaotanud müüjad ning see summutab tõusu taas.

Leedu aktsiate hinnad langesid reedel halva nädala rasvase punktina eriti rängalt. Kaotajad olid traditsiooniliselt pangad ja energeetika. Ehkki täheldati kohalike investorite ostuhuvi mõningast suurenemist, võib eeldada hindade väikest langust ka järgmisel nädalal. Balti turgude probleemid hoiavad endiselt eemal välisinvestoreid ning Leedu maaklerite sõnul pole suuremaid välisinvesteeringuid oodata enne, kui turg on näidanud vähemalt viis kuud stabiilsust.

Vene RTS-indeks tõusis reedel üle 6% ning suurenenud käive tekitas teatud optimismi edasise suhtes. Analüütikute sõnul on möödunud nädala tõusu siiski vara nimetada trendiks, pigem stabiliseerumiseks. Edasise suuna põhiliste mõjuritena nähakse rubla kurssi valuutaturul ning samuti GKO-turu võimalikke arenguid.

Neljapäeval näitas USA aktsiaturg, et oktoobri probleemid on jäetud selja taha. Dow ületas tugeva tõusuga 7800 punkti piiri ning võimatuks ei peeta ka 8000 punkti saavutamist veel selle aasta sees. Häid lootusi tekitavad Iraagi kriisi lahendamine ja lootus, et Jaapani valitsus sekkub omapoolse toetusega pankade laenukriisi lahendamisse. Hinnatõus tõmbas kaasa ka Nasdaqi, mis lisas 25 punkti senisele 1601-le. Veidi tagasihoidlikum tõus jätkus ka reede hommikupoolikul, mil Dow kauples üpris stabiilselt 30 punkti sulgemishinnast kõrgemal.

Hetkel kuum