24. november 1997 kell 22:00

Hansapank võttis aastaks 800 miljonit laenu

Esimene 400 miljonit krooni lühiajalisest laenust laekub selle nädala jooksul, teine osa võetakse välja vajaduse tekkides, ilmselt detsembri jooksul, teatas Hansapank.

Laenulepingu järgi peab Hansapank tasuma võla koos 4,4protsendilise intressiga aasta pärast. Laenu finantseerivad Hansapanga rahvusvahelised koostööpartnerid Chase Manhattan, Barclays Bank, Bankgesellschaft Berlin, Deutsche Bank ning Jaapani Dai-Ichi Kangyo Bank.

«See laen pole pikaajaline lahendus, vaid jooksev plaanide muutmine,» kommenteeris Hansapanga juhatuse aseesimees Rain Lõhmus laenulepingut pärast lepingu sõlmimist Londonist. Tema sõnul tuli võlakirjaemissioon asendada laenuga seetõttu, et olukord rahvusvahelisel võlakirjaturul on segane.

Järgmise aasta alguses korraldab Hansapank ligi miljardi krooni suuruse kolmeaastase tähtajaga võlakirjaemissiooni, mille abil kõnealune laen tagasi makstakse, lubas Lõhmus.

Lõhmus ütles end mitte uskuvat, et saadud laenuga suurenev rahapakkumine lööb Eestis intressid alla. Tema sõnul on Eesti Panga uued normatiivid rahaturgu sedavõrd mõjutanud, et endised intressitasemed niipea tagasi ei tule.

Hansapanga aktsiaemissioon on edasi lükatud ajani, mil väärtpaberiturg stabiliseerub, sõnas Lõhmus. Tema sõnade kohaselt on olukord rahaturul praegu ebastabiilne kogu Ida-Euroopas, kuna siin nähakse Kagu-Aasiaga sarnaseid probleeme.

Hetkel kuum