20. jaanuar 1998 kell 22:00

Tööstusaktsiad ületavad mõõna

Analüütikute sõnul on kogu tööstussektor praegu vähelikviidne ja raha tööstusettevõtete jaoks lihtsalt ei jätku. Olukorda peaks nende ütlusel parandama uute ettevõtete, nagu Eesti Telekom ja Eesti Gaas, börsile tulek.

«Teoreetiliselt on pangad palju riskantsem investeering kui stabiilselt arenevad tööstusettevõtted,» lausus ASi HF Kapital juhataja Magus Uudam. «Investorid aga ei taha raha mittelikviidsetesse aktsiatesse paigutada ja eelistavad seetõttu praegu pangandust.»

Hansapanga aktsiaturgude osakonna juhataja Tõnu Peki sõnul pole mittepangandusettevõtetel häda midagi. «Enamik ettevõtteid parandas oma tulemusi ja näha on, et ka sel aastal jätkub sama suund,» lisas ta.

Mittepangandussektori aktsiaid on praegu lihtne osta, kuid raske müüa, ütles ASi EE Investeeringud juhataja Margus Järv. Tema sõnul tegutsevad aktsiaturul praegu valdavalt spekulandid ja tööstussektori jaoks raha ei jätku.

Analüütikute ütlusel käituvad tööstussektori aktsiad ebaadekvaatselt ja võrreldes pankadega on investoritel tööstusettevõtete kohta liiga vähe informatsiooni. Selle väitega on nõus ka tööstusettevõtted ise.

ASi Viru Rand juhatuse esimees Endel Pilder ütles, et kuigi tööstusettevõtete tulemused on paranenud, ei julge välisinvestorid neisse investeerida. «Nad ei tea lihtsalt midagi meie tööstuse kohta,» ütles Pilder.

Viru Rand avaldab oma täpsed majandustulemused kuu lõpus. 15 miljoni kroonise kasumiprognoosi ettevõte Pilderi kinnitusel täidab.

Ka ASi Kalev peadirektor Tõnis Allik ütles, et ilmselt välisinvestorid lihtsalt ei tea kuigi palju tööstusettevõtete kohta. «Meie avalikustame on tulemusi kord kvartalis ja pressist käime läbi suhteliselt kaootiliselt,» sõnas Allik. «Ka on vähese huvi põhjus aktsia väike likviidsus.»

Kalev avalikustab oma majandusnäitajad järgmise nädala lõpus.

Tallinna Kaubamaja finantsdirektor Urmo Vallneri sõnul pole tööstussektori aktsiad sugugi vähem perspektiivsed kui pankade aktsiad. «Terve eelmise aasta jooksul kukkusid tööstusettevõtete aktsiahinnad ju kokkuvõttes vähem kui pankade omad,» ütles ta. «Kui pangaaktsiate hinnad stabiliseeruvad, tekib ilmselt suurem huvi ka teiste ettevõtete vastu.»

Vallner ütles, et kaubamaja areng on vastanud prognoosidele, senised lubadused täidetud ja eeldused aktsiahinna tõusuks seega loodud.

Tallinna Kaubamaja avaldab oma eelmise aasta majandustulemused paari päeva pärast.

Rakvere lihakombinaadi peadirektori Peeter Maspanovi ütlusel on ettevõtte majandustulemusi teades Rakvere aktsia hind madal. «Me oleme täitnud kõik lubadused ja tulemusi vaadates peaks aktsiahinna tõus kindlasti tulema,» ütles Maspanov.

Maspanovi kinnitusel täidab Rakvere oma 21 miljoni kroonise kasumiprognoosi.

Lõplikud majandustulemused avalikustab Rakvere lihakombinaat järgmisel nädalal.

Hetkel kuum