22. jaanuar 1998 kell 22:00

Venelased toovad raha

Vene turistid ööbisid eelmisel aastal Soome hotellides kokku ligi pool miljonit korda. Ainuüksi detsembris külastas Soomet 30 000 Peterburi ja 22 000 Moskva elanikku, kes kuuluvad Vene uude rikkasse keskklassi. Peterburist tullakse põhiliselt autode ja bussidega, Moskvast rongi või lennukiga. Talvel on Soomes nende meeliskohad Helsingi ja Lapimaa suusarajad.

Rikkamad nõuavad tihtipeale kopteritransporti, ööpäevaringseid toitlustusvõimalusi ja poodide pikemaid lahtiolekuaegu. Soome teenindusfirmad panevad suurt rõhku oma taseme tõstmisele, ütles riikliku turismikeskuse MEK esindaja Irma Puhakka. Enamikus kohtades on teenindajad ära õppinud ka vene keele.

Arvestused näitavad, et venelased kulutasid mullu Soomes umbes kaheksa miljardit Eesti krooni, mis on umbes sama palju kui soomlastel endil kulus jõuluostudeks. Taxfree-müügist tuleb venelaste arvele koguni 82%.

Vähem kui kümme aastat tagasi olid Helsingi poodide ustel venekeelsed sildid: mitte rohkem kui kolm venelast korraga. Nüüd avatakse venelastele luksuslikemate poodide uksi, sest just nemad ostavad kõige kallimaid kasukaid, rõivaid, elektroonikariistu ja autosid. DI

Hetkel kuum