10. veebruar 1998 kell 22:00

Viirused küsisid jälle kommi

Eelmine nädal oli siis jälle see kord, kui arvuti heade kasutajate käest kommi küsis. Või täpsemalt, küsis kommi kõigi nende kasutajate käest, kes pole suurt midagi ette võtnud selle olukorra vältimiseks. Minu standardsoovitus on üsna pikka aega olnud Tools->Macro menüüst pahalaste ärakustutamine, aga paraku pole sellel meetodil mitte mingit pistmist viiruste vältimisega.

Mida siis teha? On paar trikki, mis aitavad vältida arvuti nakatumist: Word 97 puhul on Tools->Options->General'i all võimalik valida Macro virus protection, mis hoiatab, juhul kui dokumendi avamisel mõni makro iseenesest käima kipub minema. Word 95 jaoks leiab Internetist (ka Microsofti kodulehelt) abivahendi, mis samuti arvuti nakatumise veidi raskemaks teeb.

Siis on veel grupp kavalpäid avastanud, et kuna viirus levib dokumendipõhja normal.dot nakatamise teel, võiks sellele failile kirjutamiskaitse peale panna või hoopis regulaarselt hommikuti ära kustutada. Kuid iga kord, kui ma makroviirusest kirjutan, saan mõnelt lugejalt kirja teemal «ahaa, aga miks sa sellest geniaalsest võimalusest ei kirjutanud». Aga sellepärast, et nii ei saa kasutajad endale Wordis stiile luua ja makrosid teha -- ja ausalt öeldes ei saa ma aru, miks nad siis üldse Wordi kasutavad. Vähe sellest, et ei saa makrosid teha, minu kogemuse kohaselt jookseb Word lihtsalt kinni, kui teha makro kirjutuskaitsega normal.dot'i puhul.

Mis siis üle jääb? Ei muud, kui kukrut kergendada ja viirusepeletaja hankida, sest see on ainus viis, kuidas viirusi tõesti nimelt vältida annab. Proovisin eelmisel aastal omal nahal läbi kõik võimalused saada hakkama tasuta jagatava F-Macroga -- tulemust ei tühjagi. Probleem on selles, et puudub igasugune võimalus panna kasutajaid saabunud faile üle kontrollima, ükskõik kui lihtne see ka ei oleks. Ainuke võimalus on osta viirusepeletaja, mis arvuti igal käivitamisel kõiki avatavaid ja kopeeritavaid faile kontrolliva ja puhastava «kaitseingli» tööle paneb. Viiruseprobleem kadus minu majast peaaegu täielikult, kui kõikidesse tööjaamadesse sai F-Prot installeeritud. Peaaegu sellepärast, et mul on võrgus ka paar Macintoshi ja nende peal F-Prot kahjuks ei käi, aga suure osa sellest probleemist peaks likvideerima serveriversioon, sest kõiki faile hoitakse niikuinii serveris.

Hetkel kuum