8. aprill 1998 kell 22:00

Hansapanga aktsiate ümbermäng

Poole aastaga on asutajatel 330 miljoni eest panga aktsiaid vähem

Üheksa 1992. aastal Hansapangale aluse pannud meest on aktsiate keskmist 154,34kroonist turuväärtust arvestades loobunud aktsiatest 332,4 miljoni krooni väärtuses. Mulluse septembrikuuga võrreldes on kõige suuremast hulgast aktsiatest loobunud ärimees Tõnu Laak, kellele kuuluvate firmade aktsiaosalus Hansapangas on sügisega võrreldes vähenenud ligi 750 000 aktsia võrra.

Perioodi aktsia keskmist turuhinda arvestades on Laak aktsiate pealt teeninud ligi 115,5 miljonit krooni.

Laagi ütlusel on ta tegelikult loobunud ehk viiest tuhandest aktsiast. Ta selgitas, et segadused tõlgendamisel võivad tekkida repotehingutest, millega panditakse aktsiad laenu katteks.

Laak kinnitas, et Hansapanga aktsia on endiselt tema kõige tõsisem ja parem investeering. «Võib-olla kunagi hiljem saame me rääkida parematest investeeringutest, kuid praegu kindlasti mitte,» ütles ta.

Kõige rohkem, ligi 1,4 miljonit Hansapanga aktsiat, kuulub endisele Eesti Panga asepresidendile Heldur Meeritsale ja tema abikaasale Aivele.

Hansapanga juhatuse liige Rain Lõhmus on 1,2 miljoni aktsia omanik.

Hansapanga nõukogu esimees Hannes Tamjärv on vahepeal loobunud peaaegu 690 000 aktsiast ligi 106 miljoni krooni väärtuses.

Finest Hotel Groupi juhatuse esimees Toomas Sildmäe on müünud ligi 252 000 aktsiat 38,9 miljoni krooni eest.

Sildmäe ütles, et selles pole midagi tavatut, kui inimesed oma osalust mõnel hetkel vähendavad ja investeeringud teistesse äriprojektidesse suunavad. Ta lisas, et tema aktsiaosaluse vähendamine ei ole kuidagi seotud börsikrahhist tingitud investeerimisstrateegia muutumisega. Osalust on stabiilselt vähendatud ka varem ja ega raha paigutamine Eestist väljapoole ei tähenda, et siinsed investeeringud oleksid halvad, märkis ta.

Ligi 30 miljoni krooni väärtuses aktsiatest loobunud Andres Saame keeldus kommentaaridest, väites, et Äripäeva andmed ei peegelda tegelikult valitsevat olukorda ja üldse ei peaks majandusajaleht sellistest asjadest huvituma. Milline tegelikult valitsev olukord on, ei soostunud Saame selgitama.

Siseminister Olari Taal ei ole oma aktsiaosalust muutnud, ainsana on aktsiaid juurde muretsenud panga juhatuse aseesimees Rain Lõhmus.

Arvestades, et Hansapanga aktsionäride omanduses on ka panga tütarfirma AS Flotten ja aktsiad Luksemburgi Bank of Bermudas, on Hansapanga asutajate osalus pangas veelgi suurem.

Panga asutamisel panid Olari Taal, Heldur Meerits, Tõnu Laak, Hannes Tamjärv, Toomas Sildmäe, Andres Saame, Heldur Meerits, Rein Kaarepere, Jüri Mõis ja Rain Lõhmus kokku kolm miljonit krooni. Aktsiaraamatu järgi kuulus märtsis neile ja nendega seotud firmadele 7,1 miljonit Hansapanga aktsiat turuväärtusega ligi 880 miljonit krooni.

Asutajate omanduses olevate aktsiate turuväärtus on septembrikuust langenud üle miljardi krooni.

Hetkel kuum