22. aprill 1998 kell 22:00

IBM vedas üles kogu turu

Maaklerite väitel hakkavad Läti investorid tasapisi kannatust kaotama olukorras, kus vähimgi müügisurve aktsiate hinnad järsult alla viib. Sise- ja välispoliitiliste probleemide lahendust ei paista esialgu kusagilt ning seega ka mitte kergendust langusest vaevatud turule. Kauplemiskäive püsis madalana ning RICI kaotas 1,41%. Suuremate langejate hulgas on jätkuvalt Komercbanka, kuna aga Unibanka kerkis santiimi võrra 2,43 latini.

Leedu börsil kogusid põhiliselt tähelepanu pangad. Ainsana põhinimekirjas langes Hermis, kuid börsiväliselt toimusid aktsiaga väga suuremahulised tehingud. Maaklerid kahtlustasid Hermist omaenese aktsiate kokkuostmises vältimaks ülevõtmist Vilniuse panga poolt. Pankade kõrval oli populaarne Roki?kis, mis börsisüsteemis oligi kõige aktiivsemalt kaubeldud. Aktsia hind tõusis ligi 7%. Börsiväliselt kaubeldi ka Litimpeks pangaga ning väidetavalt oli tegu paari välisinvestori lahkumisega.

Ettearvatult elavnes kolmapäeval kauplemine Vene aktsiatega märgatavalt ning käive tõusis üle 80 miljoni dollari. Ka hinnad tõusid ning turul valitses optimism. Panus on tehtud Kirijenkole kui peaministrile. ÜESi aktsionäre häirib ülemkoja soov astuda vastu Jeltsini vetole välismaalaste 25% osaluse piirangule firma aktsiakapitalis. Hetkel on välisosalus seal 28% ning muret ei tunta, kuid kahtlemata mõjutaks ülemkoja selline otsus hinda negatiivselt.

Praktiliselt kõik USA turge kajastavad indeksid liikusid teisipäeval uutele rekordtasemetele pärast seda, kui IBM teatas oodatust tugevamatest I kvartali majandusnäitajatest. Ka IBMi aktsia ise sulgus ajaloolisel tipptasemel. Samas täheldasid paljud, et turg on senist hoogu kaotamas. Raha liigub kiiresti ühest sektorist teise ja tagasi ning turgu viib tegelikult üles vaid käputäis firmasid. Sel moel kujunenud mull võib aga kergelt lõhkeda. Farmaatsiasektor langeski kasumivõtu ohvriks, kuna aga internetifirmade peadpööritav tõus jätkus.

Hetkel kuum