12. juuli 1998 kell 22:00

Valitsus elektritoolis

Mõned aastad tagasi püüdis praegune suurärimees-ekspea-minister Tiit Vähi puhkuse ajal suure lombi taga nii suure kala, et sellega pole mitu valitsust järgemööda osanud midagi peale hakata. Ei teata, kas lasta kala vette tagasi või tuua koduturule. Müüa elektrijaamad ameeriklastele või mitte. Kahevahelolek on kestnud paar aastat, Vähi kala lehkab nii peast kui sabast.

Eesti valitsusel tuleb kiiresti langetada poliitiline otsus. Olgu see USA energeetikaettevõtet NRG Energy soosiv või tõrjuv. Halvim, mida Mart Siimanni kabinet teha saab, on venitada vastamisega.

Viivitamine ei paranda olukorda, seda oleme ehk senistest kogemustest õppinud. Meenutagem Eesti Panga otsustusvõimetust Maapanga küsimuse lahendamisel.

Valitsuse kõhklusi võib mõneti mõista, elektrijaamade erastamine on tõsine asi ja siin uisapäisa otsustada ei saa. Parim lahendus olnuks jaamade erastamine avaliku konkursiga. Teisalt on Vähi andnud sõrme ameeriklastele -- 1996. a kokkulepete põhjal anti eelistus NRG Energy'ile.

Sellest sõrmest ei saa valitsus üle ega ümber -- ameeriklased ei lase meil lubatut unustada. Viimati tuletas seda meelde Ameerika Ühendriikide asevälisminister Strobe Talbott, kes käis möödunud nädalal Baltimaades Ühendriikide ja Balti riikide partnerluskomitees arutamas kolmiku NATOsse integreerimist. Talbott ei pidanud paljuks teha Eesti lühivisiidi päevakavasse muudatust, kohtumaks Eesti teede- ja sideministri Raivo Varega, kes juhib valitsuse järjekordset ja nüüd juba NRG Energy uut äriplaani analüüsivat komisjoni.

Kokkulepe ei kohusta Eestit müüma elektrijaamu NRG Energy'le. Muidugi on eetiline, kui Eesti peab kinni oma kõrge ametniku lubadusest. Kui lubatu oleks riigile kahjulik, ei tekiks kahtlustki, kuidas toimida. Ent kahe aasta jooksul pole suudetud anda ühest hinnangut -- on tehing ameeriklastega kahjulik või kasulik.

Vare komisjon peaks töö lõpetama augustis. Põhimõtteliselt peaks valitsus sügisel olema valmis ütlema lõpliku sõna.

Koonderakonnale on õigupoolest kõik variandid ühtviisi halvad: otsustab sügisel NRG Energy kasuks, süüdistab suur osa valijaist teda Eestimaa mahamüümises; kui kahjuks, jääb Eestist mulje kui ebakindlast partnerist. Otsustamise edasilükkamine valmisjärgsele ajale aga näitab, et Koonderakond mõtleb eeskätt erakondlikult.

Mõistlik oleks, kui valitsus ütleks ameeriklastele viisakalt, et nende äriplaan ei sobi, ja kuulutaks seejärel välja avaliku elektrijaamade erastamise konkursi. NRG Energy'i saaks kolmanda võimaluse ja võistupakkumine selgitaks, kelle äriplaan on riigile kõige kasulikum.

Hetkel kuum