• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pangad piiravad tarbimist

  Pangad põhjendavad laenutegevuse piiramist Eesti Panga kehtestatud uute normatiividega ja esimesena on vähendatud laenu andmist tarbimise otstarbel. Hansapanga laenudirektor Aivar Rehe ütles, et Hansapangas ja Hoiupangas on eraisikute tarbimislaenude väljastamine peatatud vähemalt kolmeks kuuks.
  Rehe sõnas, et karmimate kapitali adekvaatsus- ja likviidsusnõuete esitamisega on pangad jäetud valiku ette, kas eelistada laenuandmist tööstusele ja ettevõtlusele või jätkata tarbimislaenude väljaandmist. Tema kinnitusel on Hansapank valinud esimese tee, krediteerides ettevõtete kõrval ka eluasemelaenu taotlejaid.
  Rehe lisas, et Hansapank kaalus eraisikutele kõrgema laenuintressi kehtestamist, kuid loobus sellest laenuportfelli piiramise ettekäändel. Mai lõpus väljastas Hansapank veel tarbimislaenu 16,5protsendilise intressiga.
  Ühispanga laenudirektor Andrus Kimber ütles, et pank väljastab praegu tarbimislaenu 24protsendilise intressiga ja väljastatavate laenude mahtu vähendatakse. Samas pole panga baasintress tarbimislaenu puhul tõusnud, olles endiselt 12 protsenti. Laenuintresside tõstmise mõte oli laenutegevuse piiramine, kuid kuna intress on olnud sellisel tasemel alles lühikest aega, ei osanud Kimber otsest mõju laenamisele hinnata.
  «Kui laenuvõtjate surve läheb väga suureks ja see laenumahu piiramisele loodetud mõju ei avalda, võib pank tarbimislaenu väljastamise ka lõpetada,» lisas Kimber.
  Samasugused laenutingimused kehtivad ka Ühispangaga ühinevas Tallinna Pangas.
  Tiina Ellervee Forekspangast ütles, et nende pank väljastab tarbimislaenu 18 protsendi suuruse intressiga, kuid ainult piiratud koguses. Forekspanga laenuintress pole viimastel kuudel tõusnud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Roheelektrifirma uuendas börsiga tõotusi
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Norra tegi otsa lahti - intressimäärad hakkavad tõusma
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Eesti majaehituse pärandihoidja: aastas jõuan teha kuni 15 palkmaja
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.