16. juuli 1998 kell 22:00

Pangad piiravad tarbimist

Pangad põhjendavad laenutegevuse piiramist Eesti Panga kehtestatud uute normatiividega ja esimesena on vähendatud laenu andmist tarbimise otstarbel. Hansapanga laenudirektor Aivar Rehe ütles, et Hansapangas ja Hoiupangas on eraisikute tarbimislaenude väljastamine peatatud vähemalt kolmeks kuuks.

Rehe sõnas, et karmimate kapitali adekvaatsus- ja likviidsusnõuete esitamisega on pangad jäetud valiku ette, kas eelistada laenuandmist tööstusele ja ettevõtlusele või jätkata tarbimislaenude väljaandmist. Tema kinnitusel on Hansapank valinud esimese tee, krediteerides ettevõtete kõrval ka eluasemelaenu taotlejaid.

Rehe lisas, et Hansapank kaalus eraisikutele kõrgema laenuintressi kehtestamist, kuid loobus sellest laenuportfelli piiramise ettekäändel. Mai lõpus väljastas Hansapank veel tarbimislaenu 16,5protsendilise intressiga.

Ühispanga laenudirektor Andrus Kimber ütles, et pank väljastab praegu tarbimislaenu 24protsendilise intressiga ja väljastatavate laenude mahtu vähendatakse. Samas pole panga baasintress tarbimislaenu puhul tõusnud, olles endiselt 12 protsenti. Laenuintresside tõstmise mõte oli laenutegevuse piiramine, kuid kuna intress on olnud sellisel tasemel alles lühikest aega, ei osanud Kimber otsest mõju laenamisele hinnata.

«Kui laenuvõtjate surve läheb väga suureks ja see laenumahu piiramisele loodetud mõju ei avalda, võib pank tarbimislaenu väljastamise ka lõpetada,» lisas Kimber.

Samasugused laenutingimused kehtivad ka Ühispangaga ühinevas Tallinna Pangas.

Tiina Ellervee Forekspangast ütles, et nende pank väljastab tarbimislaenu 18 protsendi suuruse intressiga, kuid ainult piiratud koguses. Forekspanga laenuintress pole viimastel kuudel tõusnud.

Hetkel kuum