23. august 1998 kell 22:00

Swedbank ostab Hansapanka

Hansapank eitab strateegilisi läbirääkimisi välispartneritega

Hansapanga aktsia reedene päevakäive oli 103,9 miljonit krooni ja börsipäeva lõpuks tõusis aktsia hind 20,34 protsenti.

Hansapanga maakler Märt Meerits ütles, et Helsingi börsi jälgides selgub, et üks suuremaid Hansapanga aktsiate kokkuostjaid on Skandinaavia investeerimispank Alfred Berg, kes tõenäoliselt vahendab Swedbanki ostusoove.

Swedbanki ostuhuvi Hansapanga aktsiate vastu kinnitas reedel ka Hansapanga juhatuse esimees Jüri Mõis. Ta ütles, et ühest maaklerifirmast helistati talle kui Hansapanga aktsionärile ja küsiti, kas ta soovib oma aktsiaid müüa. «Selle taga oli Swedbanki ostuorder,» nentis Mõis.

Märt Meerits ei välistanud, et tegu võib olla panga ülevõtmise kavatsusega Swedbanki poolt. Tema sõnul tähendaks Hansapanga aktsiakapitalist 15 protsendi omamine õigust võtta vastu selliseid otsuseid nagu aktsiaemissiooni korraldamine või aktsiate eelisostuõigusest loobumine. «Seetõttu arvan, et künnis, mis annab tegelikult kontrolli kogu kompanii üle, võiks olla 15--20 protsenti,» lausus Meerits.

Swedbanki soov Hansapanga aktsiaid osta on Meeritsa sõnul üpris loogiline, arvestades Rootsi panga üle kümneprotsendilist osalust Hansapanga omanikeringis juba praegu.

Maaklerite hinnangul võib Swedbank olla suurendanud oma osalust viimase nädala jooksul Hansapangas 12--14 protsendini, kirjutas laupäeval Postimees.

Swedbanki täidesaatev asepresident Lars-Olof Ödlund ütles reedel, et praegu pole Swedbankil midagi öelda. «Kui meil on midagi öelda, siis me seda ka teeme,» sõnas ta.

Hansapanga juhatuse esimees Jüri Mõis ütles, et Hansapangal pole mingit uudist, mida nad peaksid praegu teatama. «Me ei pea kellegagi läbirääkimisi, sealhulgas ka mitte MeritaNordbankeniga,» kinnitas Mõis.

Mõis väitis siiski, et septembris hakkab Hansapank mõtlema, kas hakata otsima endale strateegilist partnerit.

Handelsbanken Aktorise juhataja Ruth Laatre sõnul on Swedbank öelnud, et nad soovivad oma osalust Hansapangas suurendada. «Muidugi on ka teisi huvilisi, kes ostavad väiksemaid koguseid, kuid ka 100 000 aktsia ost võib praeguses turusituatsioonis hinda tõsta,» sõnas Laatre.

Vastates küsimusele, kas MeritaNordbanken, kes teatas reedel, et võib liituda mõne Balti või Skandinaavia pangaga, võis osta Hansapanga aktsiaid, ütles Laatre, et koos Swedbankiga Hansapanga aktsiate massiline kokkuostmine võib tekitada Meritale huvide konflikti.

Äripäeva analüütik Toomas Truuverk pidas Swedbanki ostuhuvi jätkumist loogiliseks, sest strateegilisel investoril on praeguses turusituatsioonis väga soodne turult aktsiaid kokku osta. «Kui Rakvere lihakombinaadi enamusaktsiate ostjad pidid maksma aktsiate eest turuhinnast üle kahe korra kõrgemat hinda, siis selle kõrval umbes 10% kallimalt ostmisel saavad rootslased korralikult toimiva struktuuri väga odavalt kätte,» ütles ta.

Truuverk märkis, et ligi 20% aktsiate omandamine võimaldab Swedbankil valida Hansapanga nõukogusse kaks esindajat.

Hetkel kuum