Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Swedbank ostab Hansapanka

  Hansapank eitab strateegilisi läbirääkimisi välispartneritega

  Hansapanga aktsia reedene päevakäive oli 103,9 miljonit krooni ja börsipäeva lõpuks tõusis aktsia hind 20,34 protsenti.
  Hansapanga maakler Märt Meerits ütles, et Helsingi börsi jälgides selgub, et üks suuremaid Hansapanga aktsiate kokkuostjaid on Skandinaavia investeerimispank Alfred Berg, kes tõenäoliselt vahendab Swedbanki ostusoove.
  Swedbanki ostuhuvi Hansapanga aktsiate vastu kinnitas reedel ka Hansapanga juhatuse esimees Jüri Mõis. Ta ütles, et ühest maaklerifirmast helistati talle kui Hansapanga aktsionärile ja küsiti, kas ta soovib oma aktsiaid müüa. «Selle taga oli Swedbanki ostuorder,» nentis Mõis.
  Märt Meerits ei välistanud, et tegu võib olla panga ülevõtmise kavatsusega Swedbanki poolt. Tema sõnul tähendaks Hansapanga aktsiakapitalist 15 protsendi omamine õigust võtta vastu selliseid otsuseid nagu aktsiaemissiooni korraldamine või aktsiate eelisostuõigusest loobumine. «Seetõttu arvan, et künnis, mis annab tegelikult kontrolli kogu kompanii üle, võiks olla 15--20 protsenti,» lausus Meerits.
  Swedbanki soov Hansapanga aktsiaid osta on Meeritsa sõnul üpris loogiline, arvestades Rootsi panga üle kümneprotsendilist osalust Hansapanga omanikeringis juba praegu.
  Maaklerite hinnangul võib Swedbank olla suurendanud oma osalust viimase nädala jooksul Hansapangas 12--14 protsendini, kirjutas laupäeval Postimees.
  Swedbanki täidesaatev asepresident Lars-Olof Ödlund ütles reedel, et praegu pole Swedbankil midagi öelda. «Kui meil on midagi öelda, siis me seda ka teeme,» sõnas ta.
  Hansapanga juhatuse esimees Jüri Mõis ütles, et Hansapangal pole mingit uudist, mida nad peaksid praegu teatama. «Me ei pea kellegagi läbirääkimisi, sealhulgas ka mitte MeritaNordbankeniga,» kinnitas Mõis.
  Mõis väitis siiski, et septembris hakkab Hansapank mõtlema, kas hakata otsima endale strateegilist partnerit.
  Handelsbanken Aktorise juhataja Ruth Laatre sõnul on Swedbank öelnud, et nad soovivad oma osalust Hansapangas suurendada. «Muidugi on ka teisi huvilisi, kes ostavad väiksemaid koguseid, kuid ka 100 000 aktsia ost võib praeguses turusituatsioonis hinda tõsta,» sõnas Laatre.
  Vastates küsimusele, kas MeritaNordbanken, kes teatas reedel, et võib liituda mõne Balti või Skandinaavia pangaga, võis osta Hansapanga aktsiaid, ütles Laatre, et koos Swedbankiga Hansapanga aktsiate massiline kokkuostmine võib tekitada Meritale huvide konflikti.
  Äripäeva analüütik Toomas Truuverk pidas Swedbanki ostuhuvi jätkumist loogiliseks, sest strateegilisel investoril on praeguses turusituatsioonis väga soodne turult aktsiaid kokku osta. «Kui Rakvere lihakombinaadi enamusaktsiate ostjad pidid maksma aktsiate eest turuhinnast üle kahe korra kõrgemat hinda, siis selle kõrval umbes 10% kallimalt ostmisel saavad rootslased korralikult toimiva struktuuri väga odavalt kätte,» ütles ta.
  Truuverk märkis, et ligi 20% aktsiate omandamine võimaldab Swedbankil valida Hansapanga nõukogusse kaks esindajat.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Tallinna Sadama kaubamaht vähenes 20%
Tallinna Sadama tegi teises kvartalis suure kasvu reisijate arvus, kuid pandeemia-eelse tasemeni on veel pool teed minna.
Tallinna Sadama tegi teises kvartalis suure kasvu reisijate arvus, kuid pandeemia-eelse tasemeni on veel pool teed minna.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Stroomi ranna suplusalalt avastati raske kütteõli reostus
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
Hinrikuse idufirma kaasas üle 7 miljoni euro
Taavet Hinrikuse kaasasutatud tervishoiuteenuse osutaja Certific kaasas 7,4 miljonit eurot. Seemnevooru juhtis värske investeerimisfond Plural, mille üks algatajatest on samuti Hinrikus.
Taavet Hinrikuse kaasasutatud tervishoiuteenuse osutaja Certific kaasas 7,4 miljonit eurot. Seemnevooru juhtis värske investeerimisfond Plural, mille üks algatajatest on samuti Hinrikus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.