27. august 1998 kell 22:00

Autoostja loobub liisingust

Opeleid müüva ASi BaltMotors müügijuht Alar Päärn ütles, et juulis kasvas sõidukite väljaostmine liisinglepinguta märgatavalt. Ka teised automüüjad on täheldanud sarnast tendentsi.

Teise Opeli diileri, ASi Ascar müügidirektor Guido Kaasik lausus, et kui varem oli autoostmisel suhe 8:2 liisingu kasuks, siis nüüd on see suhe peaaegu pooleks. Kaasik põhjendab muutust kogu rahaturu, ka liisingufirmade finantsraskustega. Kuna keskklass ei suuda endiselt üldjuhul kogu autoostusummat korraga tasuda, on järelmaksuta hakanud autosid ostma peamiselt firmad, kellel pole probleeme käibevahenditega.

Toyotasid vahendava ASi Amserv Auto müügidirektor Marek Vihuri ütles, et viimasel ajal on suurenenud ka odavamate ja kasutatud sõidukite müük.

Amserv Auto juhatuse esimehe Raivo Küti sõnul on seitsme kuu jooksul autode läbimüük viiendiku võrra kasvanud. Aasta lõpuks on Eestis realistlik müüa 13 000 sõidukit, prognoosis Kütt, kuigi tema sõnul võiks müüa ka 20 000 sõidukit.

«Klientide puhul hinnatakse riskinäitajaid praegu hoopis karmimalt,» sõnas ASi Ühisliising projektijuht Janek Heinola. Tema sõnul püüab firma parandada liisinguportfelli kvaliteeti ja valida välja suuremaid ning elujõulisemaid projekte.

Liisingufirmad esitavad kliendile ka suuremaid nõudeid omafinantseerimise osas.

Autode liisimise baasintress on praegu 18 protsenti, eelmise aasta samal ajal oli see 13--14 protsenti.

Hetkel kuum