22. september 1998 kell 22:00

Leedu kaitseb oma turgu

Valitsus otsustas tõsta importtollide tariife Venemaa kriisi mõjul Leedu majanduses kujunenud olukorra tõttu. Tollitariifide tõstmine puudutab eelkõige põhilisi toiduaineid -- piim, liha, suhkur, teravili -- ja nendest valmistatud tooteid. Nende tollitariifid tõusevad keskmiselt 5--10%. Kuid välistatud ei ole, et sinna hulka arvatakse osa tööstuskaupu.

Kehtestatavad piirangud ei puuduta nende riikide tooteid, kellel Leeduga on sõlmitud vabakaubandusleping, nagu Eesti, Läti, Ukraina, ELi riigid. Põhiliselt hõlmavad need SRÜd, sh Venemaa, ning USAd, Kanadat jt riike, kust toiduaineimport ei ole eriti suur, öeldi Leedu majandusministeeriumist.

Siseturu kaitse programmis on ette nähtud veel toetussummad sertifitseerimislaboritele, et kiirendada Leedu lihatöötlejatele sertifikaadi andmist, mis on vajalik ELi turule pääsemiseks.

Leedu valitsus on koostanud 39 erakorralisest abinõust koosneva paketi, mille eesmärk on leevendada Vene finantskriisi järelmõjusid Leedu firmadele. Nende hulka kuuluvad sooduslaenude vahendamine firmadele, eksporditoetused, piirangud impordile ja karmimad meetmed salakaubaveo tõkestamiseks. Toetust saavad raskustes firmade töötajad.

Leedu eksport Venemaale moodustab 21% Leedu koguekspordist ja import Venemaalt 22%. Leedu väliskaubandusdefitsiit ulatus Leedu statistikaameti teatel selle aasta 7 kuuga 4,789 mld litini (16,1 mld krooni). Eksport kasvas 9,1% ja oli 9,36 mld litti (31,4 mld EEK), import vastavalt 13,4% ja 14,15 mld litti. B&B-ETA-ÄP

Hetkel kuum