22. oktoober 1998 kell 22:00

Euroopa Liit trahvis ABBd kartellileppe eest

Komisjon ütles, et ABB oli koos üheksa ülejäänud firmaga (Lögstör, Tarco ja Starpipe Taanist, Isoplus, Pan-I-sovit, Brugg Rorsysteme ja Ke-Kelit Austriast ja Saksamaalt, KWH Tech Soomest, Sigma Tecnologie di Rivestimento Itaaliast) loonud 1990.a Taanis kartelli, kes alates 1994.a jagas salaja ära Euroopa isolatsioonikihiga kaetud küttetorude turu ja leppis kokku hinnas. Ülejäänud firmasid trahviti kokku 22,21 miljoni ECUga.

Euroopa komisjoni konkurentsivolinik Karel Van Miert ütles, et tegemist on halvima võimaliku kartelliga, sest see püüdis pankrotti ajada oma ainsa konkurendi, Rootsi firma Powerpipe, mis ei olnud kartelli liige. Komisjon märkis, et Powerpipe võitis 1995. a Saksamaal suure tellimuse ja vihased konkurendid keeldusid talle detaile tarnimast.

Tegemist on kolmanda suure komisjoni määratud trahviga ausa konkurentsi reeglite rikkumise eest. Jaanuaris trahvis komisjon Volkswagenit 102 miljoni ECUga ning 1991. aastal Tetra-Pakki 75 miljoni ECUga.

ABB kavatseb komisjoni otsuse edasi kaevata Euroopa kohtusse.Reuters-ETA-BNS-FT-ÄP

Hetkel kuum