Kristi Malmberg • 24. november 1998 kell 22:00

Lehetegijad välisraha ei näe

Rootsi meediakontsern Marieberg ostis suvel umbes 150 miljoni krooni eest pooled Ekspress Grupi aktsiad. ASist Eesti Meedia kuulub 92,5 protsenti Norra meediakompaniile Schibsted, kes ostis aktsiad seniselt Postimehe suuromanikult Heldur Tõnissonilt 200--300 miljoni krooni eest.

Lehtede igapäevatöös ei anna rahakad välisosanikud aga veel oluliselt tunda. Ekspressi Gruppi kuuluva Eesti Päevalehe töötajatele on lubatud alustada palga-

läbirääkimisi detsembris, kuid ajakirjanikud on juba kuulnud, et palka tõstetakse vaid väga valitud seltskonnal.

Siiski on Päevaleht alustanud inglise keele koolitusega ning kavas on ka uudiste kirjutamist lihvivaid kursusi. «Mingeid koondamisi meil ei tule, vähemalt pole seda öeldud,» räägib üks Päevalehe töötaja.

Eesti Päevalehe töötajad lehe kahjumit ise ei tea. Neile räägitakse, et see on väiksem kui Postimehel.

Postimehe töötajad jällegi usuvad, et neil läheb paremini kui Päevalehel.

Umbes aasta tagasi hakkas Postimees ajakirjanikke ja toimetajaid teistest lehtedest üles ostma, kuid nüüd on algust tehtud hoopis töötajate koondamisega.

«Arvan, et kõigepealt lükatakse kontserni algatatud projektid käima ja inimestega tegelemine on järgmise aasta muusika,» ütleb üks reporter. Tublimatele ajakirjanikele on pakutud õppimisvõimalust välismaal.

Ainult Eesti Meedia kontserni kuuluva Sõnumilehe töötajad väidavad, et midagi nagu oleks muutunud ja viimasel ajal on tõusnud ka varem väga väikesed palgad. «Varem ei antud kustutuskummi ka ilma peatoimetaja allkirjata, aga nüüd lähed küsid endale uut lauatelefoni ja antakse kohe,» räägib üks toimetaja.

Hetkel kuum