Kadi Heinsalu • 27. jaanuar 1999 kell 22:00

Kuu-püksid ja naelvoodi igava muuseumi asemele

Kui tavalises muuseumis on põhiline keeld eksponaate mitte puutuda, siis teaduskeskuse idee on: palun kõike puutuda, selgitab ASi Eesti Energia tehnika- ja teaduskeskuse projektijuht Kertu Saks.

Seni on endisesse elektrijaama rajatud energeetikamuuseum täis luitunud stende 1960. aastate energeetikutest, mille ees lebavad kummalised elektriseadmete detailid.

Energeetikud võtavad eeskuju Helsingi Heureka teaduspargist, kust ostetakse ka esimesed eksponaadid. Esimesena tuuakse näiteks Kuu-kõnni-vahend, see kujutab endast rippuvaid pükse, mille sees kõlkudes saab kergekaalulise oleku. Teine menukas eksponaat on krõpsusein, kuhu inimene sisse joostes jätab oma kuju.

Fakiirivoodis saab naelte peal lamada. Hiljem tuuakse jalgratas, millega sõit käib lae all.

«Igatahes tuleb nüüd Tallinna koht, kuhu saab ka talvel lastega minna ja päev otsa on tegevust,» kinnitab Saks.

Lisaks Eesti Energiale osaleb teaduskeskuse ettevalmistuses Tallinna linnavalitsus ja mitu suurt energeetikafirmat, nagu Tallinna Soojus, ABB Eesti ja IVO Energia.

Samuti hakkavad mõned erafirmad seadmetele sponsoriteks, st ostavad need oma raha eest ja saavad vastutasuks seadme külge kaubamärgi kinnitada. Esmalt huvitatud olnud Eesti Gaas loobus lõpuks siiski projekti toetamisest, põhjusena tõi juhtkond asjaolu, et ollakse kolmas aasta kahjumis.

Muuseumi jaoks loodava sihtasutuse nõukogusse hakkab kuuluma ka Eesti Panga endine asepresident Heldur Meerits, kes esialgu on lubanud ühe päeva nädalas oma ajast teaduskeskuse finantsasjadele pühendada.

Meerits on valmis üritust rohkemgi toetama. «Sain esimese kogemuse taolistest teaduskeskustest Kopenhaagenis, lastega oleme alati sellistes paikades käinud,» räägib ta.

Meerits loodab, et teaduskeskus kasvatab lastes huvi insenerikutse vastu, sest advokaate ja müügimehi on juba piisavalt. «Kui sihtgrupiks on lapsed vanuses 5--12, siis läheb küll aastaid, aga mõnest äkki saab insener,» leiab Meerits. Tema sõnul võiks tulevikus selles muuseumis korraldada õppetunde füüsikas, loodusõpetuses, geograafias või keemias.

Hetkel kuum