Reuters/Scanpix • 29. märts 1999
Jaga lugu:

Nissan sõlmis Renault'ga liidu

Nissan loovutas lepinguga sisuliselt kontrolli firma üle, kindlustades seeläbi ressursid tegevuse jätkamiseks. Jaapani suuruselt teisel autotootjal on võlgu üle kahe triljoni jeeni (16,7 miljardit dollarit), mistõttu firma vajas hädasti välispartnerit. Strateegiline liit tähendab maailma suuruselt neljanda autotootja tekkimist, kuigi mõni analüütik on avaldanud kahtlust finantsraskustes Nissani ning hiljuti probleemidest välja tulnud Renault' liidu tugevuses.

Renault omandas 78,3 miljardi krooni eest 36,8% Nissan Motorist, 22,5% veokitootmisega tegeleva filiaali Nissan Diesel Motor Co aktsiatest ning Euroopas finantstegevusega tegelevad tütarfirmad. Turu hinnagute kohaselt suurendab Renault lähitulevikus oma osaluse Nissanis 40 protsendini. Firmad arvestavad, et ühinemine aitab neil aastail 2000--2002 säästa kulusid kokku 46,8 miljardit krooni. Koos toodavad nad aastas 4,9 miljonit autot, sellest Renault 2,2 miljonit ja Nissan 2,7 miljonit, millest üle miljoni valmib välismaa tehastes.

«Me usume, et Nissan suudab alustada uuesti ja saab finantsprobleemidest välja,» ütles Renault' juhatuse esimees Louis Schweitzer.

Nissan jäi eelmisel aastal 1,66 miljardi krooniga kahjumisse, Renault'l oli aga ligi 21 miljardi krooni suurune kasum. Seejuures oli Nissani käive 780 miljardit krooni ja Renaul't oma 582 miljardit.

Tehing avab Renault kolmele tippjuhile tee Nissani juhtkonda, sealhulgas Schweitzeri paremale käele Carlos Ghosnile, kellega seostatakse suuresti Renault majanduslikest raskustest väljatootmist. Renault saab ühtlasi optsiooni, mis võimaldab tal suurendada osalust Nissanis 44 protsendini. Schweizer rõhutas, et ei taha omandada Nissanis enamusaktsiaid.

Nissani suurimad omanikud Renault' järel on Jaapani pangad ja kindlustusfirmad, Renault' põhiomanik on Prantsuse riik 44 protsendiga.

Autor: REUTERS

Jaga lugu:
Hetkel kuum