ÄP fototoimetus • 18. aprill 1999 kell 22:00

Börsid toibuvad kriisist

Pärast Venemaa kriisi puhkemist langesid aktsiakursid Kesk-Euroopa börsidel keskmiselt 35%. Nüüd on nad hakanud toibuma ning tänavu peaksid kerkima 12--15% ehk enam-vähem võrdselt inflatsiooniga, arvab Austria suuruselt teise panga Raiffeisen Zentralbanki (RZB) analüütik Tomas Michalek.

2000. a peaks parem tulema. Ungari on saanud tagasilöögi liiga tugeva forindi tõttu. Forindi lubatav kõikumisulatus eurost ja dollarist koosneva valuutakorvi suhtes on 2,5%. Kuna intressid on püsinud 17--18%, siis on see soodustanud importi ja tekitanud suure jooksevkonto puudujäägi.

Ungari trumbiks on mikromajanduse soodne seis. Ettevõtetel on väike maksukoormus ja Kesk-Euroopa parimad juhid, kellel on läänelik juhtimisstiil, kulude alandamise ja aktsionäridele väärtuse loomise tahe, ütleb Michalek. Ta usub, et Ungari võtab II poolaastal forindiga midagi ette: kas laiendab Poola eeskujul forindi kõikumisulatuse 15%ni või laseb kursi päris vabaks.

Poola olukorda peab RZB analüütik kõige keerulisemaks. Poola on suurvõlgades, sest pole ümber struktureerinud põllumajandust ning söe- ja terasetööstust. Aktsiate ostmise seisukohalt soovitab asjatundja vaadata ettevõtteid mikromajanduslikust vaatenurgast ehk pöörata tähelepanu, kas nad kasvavad oma keskkonnas ja ostavad teisi firmasid. Nende hulka kuuluvad ravimi- ja ehitusfirmad ning pangad. Ungaris ja Poolas peaks kursid aastal 2000 kerkima keskmiselt 20%.

Tshehhis valitseb teistsugune olukord ja tänavune aasta tuleb seal vaevaline. «1991--1993 erastati suurejooneliselt 80% ettevõtetest, kuid jäeti need ümber struktureerimata, mis põhjustas 1997--1998 suure tootmise languse. Lisaks on riigi kontrolli alused pangad jõudnud pankroti äärele. Intressid on kukkunud 18%-lt 7,5-le ja Tshehhi kroon nõrgenenud aastaga 20%.

Et tööstuse struktuuri muutmine on nüüd tõsiselt käsile võetud ja eksporditingimused soodsad, siis on Tshehhis oodata aastavahetusel jõulist majanduskasvu. «Seetõttu peaks börsikursside tõus edestama tuleval aastal inflatsiooni 25--30%. Atraktiivseimad on telekommunikatsiooni-, masinatööstuse ja teenindussektori aktsiad,» pakub RZB ekspert.

Autor: ÄP

Hetkel kuum