• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Börsid toibuvad kriisist

  Pärast Venemaa kriisi puhkemist langesid aktsiakursid Kesk-Euroopa börsidel keskmiselt 35%. Nüüd on nad hakanud toibuma ning tänavu peaksid kerkima 12--15% ehk enam-vähem võrdselt inflatsiooniga, arvab Austria suuruselt teise panga Raiffeisen Zentralbanki (RZB) analüütik Tomas Michalek.
  2000. a peaks parem tulema. Ungari on saanud tagasilöögi liiga tugeva forindi tõttu. Forindi lubatav kõikumisulatus eurost ja dollarist koosneva valuutakorvi suhtes on 2,5%. Kuna intressid on püsinud 17--18%, siis on see soodustanud importi ja tekitanud suure jooksevkonto puudujäägi.
  Ungari trumbiks on mikromajanduse soodne seis. Ettevõtetel on väike maksukoormus ja Kesk-Euroopa parimad juhid, kellel on läänelik juhtimisstiil, kulude alandamise ja aktsionäridele väärtuse loomise tahe, ütleb Michalek. Ta usub, et Ungari võtab II poolaastal forindiga midagi ette: kas laiendab Poola eeskujul forindi kõikumisulatuse 15%ni või laseb kursi päris vabaks.
  Poola olukorda peab RZB analüütik kõige keerulisemaks. Poola on suurvõlgades, sest pole ümber struktureerinud põllumajandust ning söe- ja terasetööstust. Aktsiate ostmise seisukohalt soovitab asjatundja vaadata ettevõtteid mikromajanduslikust vaatenurgast ehk pöörata tähelepanu, kas nad kasvavad oma keskkonnas ja ostavad teisi firmasid. Nende hulka kuuluvad ravimi- ja ehitusfirmad ning pangad. Ungaris ja Poolas peaks kursid aastal 2000 kerkima keskmiselt 20%.
  Tshehhis valitseb teistsugune olukord ja tänavune aasta tuleb seal vaevaline. «1991--1993 erastati suurejooneliselt 80% ettevõtetest, kuid jäeti need ümber struktureerimata, mis põhjustas 1997--1998 suure tootmise languse. Lisaks on riigi kontrolli alused pangad jõudnud pankroti äärele. Intressid on kukkunud 18%-lt 7,5-le ja Tshehhi kroon nõrgenenud aastaga 20%.
  Et tööstuse struktuuri muutmine on nüüd tõsiselt käsile võetud ja eksporditingimused soodsad, siis on Tshehhis oodata aastavahetusel jõulist majanduskasvu. «Seetõttu peaks börsikursside tõus edestama tuleval aastal inflatsiooni 25--30%. Atraktiivseimad on telekommunikatsiooni-, masinatööstuse ja teenindussektori aktsiad,» pakub RZB ekspert.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Analüüs: negatiivsus kurnab Eesti puidutööstureid, on väsimise ja loobumise märke
Eesti ekspordi ühe alustala, puidutööstuse käekäiku iseloomustavad ühelt poolt head majandustulemused, ent teisalt valdkonna ebakindlusest kantud riskitegurid, kirjutab KPMG Balticsi tegevjuht ja vandeaudiitor Andris Jegers Äripäeva Infopanga puidutööstuse aastaraportile antud kommentaaris.
Eesti ekspordi ühe alustala, puidutööstuse käekäiku iseloomustavad ühelt poolt head majandustulemused, ent teisalt valdkonna ebakindlusest kantud riskitegurid, kirjutab KPMG Balticsi tegevjuht ja vandeaudiitor Andris Jegers Äripäeva Infopanga puidutööstuse aastaraportile antud kommentaaris.
Tesla aktsia on mulle toonud mõne kuuga 70% kasumit Tulemused ületasid jällegi analüütikute ootuseid
Ma ei saa jätta märkimata, kui minu portfelli aktsiad rekordeid löövad. Sedakorda siis Tesla nii aktsia hinna kui kolmanda kvartali tulemustega, ehkki selle aktsia roll minu portfellis on pigem spekulatiivne ja osakaal marginaalne, on kasum paberil väga korralik.
Ma ei saa jätta märkimata, kui minu portfelli aktsiad rekordeid löövad. Sedakorda siis Tesla nii aktsia hinna kui kolmanda kvartali tulemustega, ehkki selle aktsia roll minu portfellis on pigem spekulatiivne ja osakaal marginaalne, on kasum paberil väga korralik.
Rail Baltica projekt allkirjastas pea 20miljonilise toetuslepingu
Rail Baltica projekt allkirjastas toetuslepingu Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnaagentuuriga (CEF).
Rail Baltica projekt allkirjastas toetuslepingu Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnaagentuuriga (CEF).
Reklaamimüügi TOPi võitja: olime valmis suuremaks kukkumiseks
Äripäeva reklaamimüügi TOPi võitis Postimees Grupp, mille müügidirektori Taavi Lätti sõnul oldi eelmisel aastal valmis suuremaks kukkumiseks, kuna reklaamimüük sai koroonakriisist tugevalt pihta.
Äripäeva reklaamimüügi TOPi võitis Postimees Grupp, mille müügidirektori Taavi Lätti sõnul oldi eelmisel aastal valmis suuremaks kukkumiseks, kuna reklaamimüük sai koroonakriisist tugevalt pihta.