• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euroopa keskpank soostub euro käibelevõtmisega Eestis

  Eesti Panga eilsel teaduskonverentsil esinenud Noyer lausus, et Eesti peaks siiski pürgima Euroopa rahaliidu (EMU) liikmeks, kuid euro varasemale tehnilisele kasutuselevõtule ei näe ta mullu juunis asutatud Euroopa keskpanga poolt takistusi.
  EMU liikmeks saamise eeltingimus on liitumine ELiga. Euro kasutuselevõtuks tuleks Eestil loobuda valuutakomitee süsteemist.
  Eesti Panga president Vahur Kraft lausus, et võib küll arutleda euro kiire kasutuselevõtu üle enne rahaliiduga ühinemist, kuid kindlasti ei ole see imerohi, mis vabastaks Eestit vajadusest kujundada asjakohast majanduspoliitikat.
  Eestiga sarnase valuutakomitee süsteemiga Argentina loobus rahvuslikust valuutast ja võttis kasutusele USA dollari.
  Sarnaselt dollariseerumisega näevad nii mitmedki analüütikud euro kasutuselevõtus lahendusi majandus- ja rahandusprobleemidele.
  Peaminister Mart Laar toonitas konverentsil oma lõppsõnas, et Eesti vaieldamatu eesmärk on võimalikult kiire ühinemine EMUga.
  Eile Estonia kontserdisaalis toimunud Eesti Panga 80. aastapäevale pühendatud teaduskonverentsil osalejad olid ühel nõul, et keskpank peab säilitama sõltumatuse poliitilisest ja täitevvõimust, tagamaks pikema perspektiivi oma otsuste langetamisel. Svenska Enskilda Bankeni (SEB) presidendi nõunik Bengt Dennis lausus, et keskpanga ja valitsuse vahelised pinged on tihti tõsised ja põhjustatud võimuvõitlusest.
  Hageni ülikooli professor Helmut Wagner lausus, et enamikus üleminekumajandusega riikides on keskpankadel juriidiline, mitte tegelik iseseisvus. Ainult juriidilise iseseisvuse korral ei saa keskpank aktiivselt ja efektiivselt sekkuda majanduskeskkonna kujundamisse ning sõltutakse valitsuse otsustest, märkis Wagner. Poliitikutel on ebaõnnestumistes seevastu alati võimalik patuoinaks teha keskpank, lisas ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Analüüs: negatiivsus kurnab Eesti puidutööstureid, on väsimise ja loobumise märke
Eesti ekspordi ühe alustala, puidutööstuse käekäiku iseloomustavad ühelt poolt head majandustulemused, ent teisalt valdkonna ebakindlusest kantud riskitegurid, kirjutab KPMG Balticsi tegevjuht ja vandeaudiitor Andris Jegers Äripäeva Infopanga puidutööstuse aastaraportile antud kommentaaris.
Eesti ekspordi ühe alustala, puidutööstuse käekäiku iseloomustavad ühelt poolt head majandustulemused, ent teisalt valdkonna ebakindlusest kantud riskitegurid, kirjutab KPMG Balticsi tegevjuht ja vandeaudiitor Andris Jegers Äripäeva Infopanga puidutööstuse aastaraportile antud kommentaaris.
Tesla aktsia on mulle toonud mõne kuuga 70% kasumit Tulemused ületasid jällegi analüütikute ootuseid
Ma ei saa jätta märkimata, kui minu portfelli aktsiad rekordeid löövad. Sedakorda siis Tesla nii aktsia hinna kui kolmanda kvartali tulemustega, ehkki selle aktsia roll minu portfellis on pigem spekulatiivne ja osakaal marginaalne, on kasum paberil väga korralik.
Ma ei saa jätta märkimata, kui minu portfelli aktsiad rekordeid löövad. Sedakorda siis Tesla nii aktsia hinna kui kolmanda kvartali tulemustega, ehkki selle aktsia roll minu portfellis on pigem spekulatiivne ja osakaal marginaalne, on kasum paberil väga korralik.
Rail Baltica projekt allkirjastas pea 20miljonilise toetuslepingu
Rail Baltica projekt allkirjastas toetuslepingu Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnaagentuuriga (CEF).
Rail Baltica projekt allkirjastas toetuslepingu Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnaagentuuriga (CEF).
Reklaamimüügi TOPi võitja: olime valmis suuremaks kukkumiseks
Äripäeva reklaamimüügi TOPi võitis Postimees Grupp, mille müügidirektori Taavi Lätti sõnul oldi eelmisel aastal valmis suuremaks kukkumiseks, kuna reklaamimüük sai koroonakriisist tugevalt pihta.
Äripäeva reklaamimüügi TOPi võitis Postimees Grupp, mille müügidirektori Taavi Lätti sõnul oldi eelmisel aastal valmis suuremaks kukkumiseks, kuna reklaamimüük sai koroonakriisist tugevalt pihta.