Kristel Raesaar • 8. juuli 1999 kell 22:00

EMV juht võis kasutada siseinfot

«Siin on tegemist puhtalt insider-juhtumiga,» teatas väärtpaberiinspektsiooni peadirektor Marek Mägi. Inspektsioon alustas EMV aktsiatega sooritatud tehingute uurimist, sest pidas kahtlaseks, kuidas EMV aktsiad kallinesid veebruaris ühe nädalaga ligi 25 protsenti. Vahetult pärast aktsiarallit teatas ehitusfirma 17. veebruaril uudise 89 miljoni kroonise peatöövõtulepingu sõlmimisest ASi Eesti Telefon võrkude rajamiseks.

Lähemal uurimisel selgus, et vahetult enne ehituskonkursi võitu käsitlenud teate jõudmist börsile ostis firma juhtkonda kuuluv Olaf Herman 4000 EMV aktsiat.

«See on selge juhtum, kus ettevõtte siseinfot omavate isikute ringi kuuluv mees ostis aktsiaid perioodil, mil kasulik leping oli juba sõlmitud, aga sellest polnud börsi teavitatud,» rääkis Mägi. Ta tunnistas samas, et pikaaegse EMV aktsionäri süü teeb küsitavaks see, et tema puhul on peaaegu välistatud spekulatiivne huvi ehitusfirma aktsiatega kauplemisel. «Ta ei ole neid aktsiaid kunagi müünud,» selgitas Mägi.

Olaf Herman ütles eile, et suurendas oma osalust EMV aktsionäride ringis mitte järjekordse lepingu sõlmimise tõttu, vaid sellepärast, et usub ettevõtte headusesse. «See ei olnud üldse nii suur leping, et oleks pidanud hinda kergitama,» rääkis ta.

«Mujal maailmas on see avalikkusele positiivne signaal, kui juhtkonna liige ostab ettevõtte aktsiaid,» kaitses ennast Herman. «Tunnen end praegu natuke solvatuna, et inspektsioon suudab ainult negatiivse külje leida.»

EMV sisekontrolli osakonna juhataja Piia Kallas lausus, et ta on uurinud kahtlusaluseid tehinguid ning ei leia nendes midagi kuritegelikku. «Olen kindel, et see oli lihtsalt ajaline kokkulangevus ja ei midagi muud,» väitis ta.

Olaf Hermanile koos abikaasaga kuulub praegu ligikaudu 63 000 EMV aktsiat väärtuses 1,8 mln krooni. Hermani osaluse suurus on 1,3% EMV aktsiakapitalist.

Kohus peab lõplikult otsustama, kas Herman sooritas tehinguid konfidentsiaalse info alusel või mitte, lausus Marek Mägi.

Hetkel kuum