Viktoria Korpan • 13. juuli 1999 kell 22:00

Riik muudab majanduse kasvu prognoosi

«Korrigeerime praeguse prognoosi allapoole,» teatas eile rahandusministeeriumi makromajandusliku analüüsi ja prognoosi osakonna juhataja Mai Talvik. Ta ei soovinud kommenteerida, mis on riigi uus majanduskasvu prognoos. Rahandusministeeriumi praeguse prognoosi kohaselt peaks tänavune sisemajanduse kogutoodangu kasv olema kuni 2,2 protsenti.

PricewaterhouseCoopers peab Eesti majanduskasvu aeglustumise põhjusteks maailma finantskriisi ja eelmise aasta augustis alanud Venemaa majanduskriisi mõju. Majanduskasvu aeglustamist on mõjutanud ka Eesti pangandussektori konsolideerumine.

«Kõik need tegurid tõid kaasa ettevõtete omandisuhete muutused, mille kõrvalmõjud on majanduskasvu aeglustamine ja kasvav tööpuudus,» märkis audiitorfirma analüütik Hardo Pajula. PricewaterhouseCoopers ei ennusta ka Eesti ekspordile tänavu kasvu, mis annab alust alandada selle aasta majanduskasvu prognoosi eelmises raportis prognoositud 3 protsendilt nullile. «Võimalikud on negatiivsed üllatused,» lisas Pajula.

PricewaterhouseCoopersi analüütiku väitel vähendab kasvav tööpuudus vältimatult tarbijate kulutusi, mis on aga üks majanduskasvu alustugi.

Hetkel kuum