Raivo Sormunen • 26. august 1999 kell 22:00

Rootslased ootavad majanduses tõusu

Eile jäi Tallinna börsi aktiivsus taas kasinaks. Käibeks kujunes 117 tehingu käigus vaid 8,3 miljonit krooni. Väga suure osa sellest andis kauplemine EVPga, mille käibeks registreeriti stabiilse hinnaliikumise juures 2,2 miljonit krooni ehk üle veerandi eilsest börsisüsteemi kogukäibest. Kokku on selle aasta augustis börsisüsteemi kaudu omanikku vahetunud ligi 46 miljonit EVPd, mis on ligi kümnendik börsi kogukäibest.

Tallinna börsil lõid eile langevad aktsiad tõusvaid 6:5. Äripäeva indeks kerkis madalat käivet näidanud Eesti Telekomi tõusu najal 0,55%, 332,50 punktini. Märkimisväärne huvi oli investoritel Norma aktsia vastu, mis kerkis 1,57%, 45,40 kroonini. Eile avaldas oma konsoliteeritud esimese poolaasta majandustulemused Rakvere Lihakombinaat. Üllatusmomenti pakkus ettevõtte eelmise aasta parandatud kahjuminumber, mis eelnevalt väljakäidud 1,6 miljoni asemel ulatus võlgade mahakandmiste tõttu 23,4 miljoni kroonini. Selle aasta sama perioodi tulemus jäi muutumatuks ja näitas 0,2 miljoni krooni suurust kasumit.

Baltimaade edasise majanduse kohta avaldas eile oma arvamuse viimasel ajal tugevasti siia regiooni investeerinud SEB. Eesti Ühispangast 36% omav Rootsi pank prognoosib kõige roosilisemat 2000. aastat Eestile, kus majanduskasv peaks küündima 4,5%ni. Meie lõunanaabritele Lätile ja Leedule prognoositavad arvud jäid vastavalt 3 ja 4% peale. SEBi arvates peitub Eesti kiirem areng ülejäänud Balti riikidest tema stabiilses poliitikasfääris, suures seotuses hästi arenevate põhjanaabritega ja suhteliselt nõrgas euros.

Hetkel kuum