• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Spekulandid viisid börsi vabalangusesse

  Börsiindeks Talse langes eile pärast veebruarikuu alguspäevi esmakordselt allapoole 100 punkti taset ja jäi börsipäeva lõpuks pidama 97,9 punktil. Börsitehingute kogukäive oli ligi 20 miljonit krooni.
  «Ega siin loomulikke ja konkreetseid müüjaid ei olegi. See, mis toimub, on kohalike spekulantide mäng, mida ka meedia võimendab,» lausus Suprema juhatuse liige Sten Sumberg.
  Eesti turu traagika on see, et enamik investoreid ei ole mitte investeerijad, vaid spekulandid, ütles Hansa Investmentsi peaanalüütik Toomas Reisenbuk.
  Reisenbuki sõnul tuleb oktoober väärtpaberiturul veelgi raskem, sest börsikrahhid on langenud sügisesse aega ning teisalt oodatakse Ameerikas intressitasemete tõstmist.
  Sumberg lisas, et turulangust ei saa panna välisinvestorite arvele. «Mina isiklikult ei ole küll juba pikemat aega ühtegi aktsiaid müüvat välisinvestorit näinud, pigem ollakse vaiksel ostupoolel,» lisas ta.
  Juuli algusest toimunud hinnalangus on igati loomulik, sest oleme majanduskriisis ja pikaajalist jätkuvat kasvu ei ole majandus näidanud, ütles Hansabank Marketsi analüütik Urmas Riiel.
  Sumbergi sõnul suudaks börsil toimuvale hinnalangusele piiri panna üks veidi suurem ostuorder.
  Sumberg lisas, et välismaalt tulevad pikemaajalised investeeringud Eesti börsile tõenäoliselt alles uue aasta alguses. Hinnatase on nende jaoks küll juba praegu soodne, kuid fondidele on peale pandud piirangud, et sellel aastal piirkonda investeeringuid ei tehta.
  Kawe Kapitali varahalduse direktor Kristjan Hänni lausus, et Eesti investorid teavad ja usuvad, et majanduskeskkond paraneb, kuid lääne investorid ei ole saanud ühtki numbrit, mis tõestaks, et meil tõesti hästi läheb.
  Kohalikul turul puudub pikaajaliselt, vähemalt viieks aastaks investeeritav raha, mis ebaloomulikud turu kõikumised korrigeeriks, märkis Sumberg.
  Analüütikute hinnangul peaksid praegused aktsiate hinnatasemed olema investoritele atraktiivsed, kuid investorid ootavad, et aktsiahinnad langevad veelgi.
  Eesti turu langust võimendab lääne turgude nõrkus ja needki investorid, kes tahaksid näiteks Hansapanga aktsiat alla 80 krooniselt hinnatasemelt osta, arvavad, et õige aeg ei ole veel saabunud, lausus Reisenbuk.
  Kui keegi tahaks suures koguses aktsiaid osta, siis praegusel hinnatasemel see tõenäoliselt ei õnnestuks, ütles Riiel.
  Riiel lisas, et ostuorderite tulekuga hakkavad aktsiahinnad kiiresti tõusma.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kütuseaktsiisi tõusu edasilükkamine ei teeni ühiskonna huve
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Brenti toornafta tõusis kolme aasta tippu
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Seaduseelnõu teeb virtuaalvääringute pakkujatele nõuded karmimaks
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Sunly asutaja: tõehetk energiaturul tuli ootamatult
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.