Viktoria Korpan • 26. oktoober 1999 kell 22:00

Uued telefonsidefirmad saavad toetusfondi

Jürgensoni väitel tuleb kompensatsioonifond luua selleks, et pärast Eesti Telefoni eriõiguste lõppemist tekiks konkurents ka kohalike kõnede turul. «Need, kes lokaalset võrku ei arenda ja osutavad ainult rahvusvahelisi kõnesid, hakkavad kompenseerima neid, kes seda teevad,» seletas Jürgenson.

Iga turul olija peaks osalema osamaksuga kompensatsioonifondis, millest saaks toetust need operaatorid, kes hakkavad osutama teenust piirkondades, kus on teenuse omahind kõrgem kui mujal.

Samuti tuleks Jürgensoni sõnul uude telekommunikatsiooniseadusesse lülitada punkt, mis näeks ette väikese turuosaga traadiga teleteenust pakkuvate firmade vabastamise osamaksudest. Vabastamise tingimused tuleks fikseerida telekommunikatsiooniseaduses, mis on praegu riigikogus ettevalmistamisel ja jõuab järgmisele lugemisele novembri keskel.

«Rahvusvahelisest kogemusest on näha, et kõige ägedam konkurents tekib rahvusvaheliste kõnede turul, seejärel riigisiseste kõnede turul ja siis kohalike kõnede turul, sest see on väga odav teenus,» lausus ASi Eesti Telefon juhatuse esimees Jaan Männik.

Soome kontserni Finnet tütarfirma AS Uninet Andmeside paigaldab Eesti ja Soome vahelist kaablisüsteemi, mis võimaldab vahendada ka telefonikõnesid. «Olulisemaid soodustusi oleks kaablikanali rentimine võrdsetel alustel ja kõigi turulolijate kohustamine anda konkurendile traate rendile,» lausus Unineti arendusjuht Taavi Talvik.

Uninet hakkab tõenäoliselt pakkuma kõiki telefoniteenuseid üle Eesti. «Tallinn ei ole kummist ja tahes-tahtmata tuleb teenuseid pakkuda kogu Eestis,» tõdes Talvik.

Jürgenson tegi valitsuse kabinetiistungil ka ettepaneku fikseerida Eesti Telefoni tegevusplaanis põhimõte, et ettevõte tagab 95 protsendile elanikest telefoni paigaldamise kahe nädalaga. Ülejäänud viiele protsendile telefoni taotlejatest, kes elavad maal, tuleks telefoniteenuse kättesaadavus tagada 1--2 kuuga.

«Mina suhtun sellesse kui ettepanekusse, mida me veel arutame,» nentis ASi Eesti Telefon juhatuse esimees Jaan Männik, kes samuti osales eilsel kabinetiistungil. Tema sõnul ei pruugi kõik visioonid realiseeruda.

Hetkel kuum