Toomas Truuverk • 31. oktoober 1999 kell 22:00

Norma esitles head majandusseisu

Aktsiate hinnad Tallinna börsil kerkisid reedel keskpärase kauplemisaktiivsuse juures tasakesi -- ÄP indeks lõpetas päeva 278,65 punktil.

Reedene enim tähelepanu leidnud sündmus oli Norma 9 kuu konsolideeritud majandustulemuste avaldamine. Toimus see siiski alles veidi enne kella nelja õhtupoolikul ja seega investorite reaktsioon börsil selgub alles täna.

Analüütikute hinnangul olid Norma majandusaruanded positiivse sisuga. Kõige silmapaistvam muutus oli toimunud Norma teada-tuntud valulapse -- debitoorse võlgnevuse osas. Viimase kolme kuuga on koostööpartnerite võlg Norma ees vähenenud 30% võrra, 119 mln kroonini.

Kiiret kasvu jätkab Norma pangakonto maht. Septembrilõpu seisuga seisis seal juba 167 mln krooni (viimase kolme kuuga +64,6 mln krooni). Suur kasutamata raha hulk ettevõttes näitab ühest küljest küll selle tugevat likviidsust, kuid teisalt suutmatust seda raha mõistlikult kasutada. Norma puhul ei tekiks tõenäoliselt erilisi raskusi ka juhul, kui pangakontol seisaks kümme korda väiksem summa.

Kui ettevõte ei oska rahaga midagi peale hakata, siis omanikud oskavad seda kindlasti ja seetõttu võivad Norma aktsionärid hellitada taas suurte dividendide lootust kevadel.

Vähemalt stabiilsusest kõnelesid ka Ühispanga ja Estiko reedel avaldatud 9 kuu aruanded. Kuidas investorid täna börsil reageerivad, on siiski raske ette näha. Seni pole head fundamentaalsed uudised erilist vaimustusepuhangut suutnud tekitada. Samas möödunud nädal lõppes positiivsel suunal.

Hetkel kuum