Andrus Vaher • 29. veebruar 2000 kell 12:05

Skanska ja IKEA ehitavad Rootsis säästuelamuid

Päevatoimetaja kommentaar:

<i>Lennart Meri ja Jüri Mõisa üleskutsete taustal rajada uusi odavate eramajadega väikelinnu või suurkülasid, on kasulik teada, mida tehakse samas vallas Rootsis. Hansapanga juht Indrek Neivelt soovitas vaadata Skanska ja IKEA ühisprojekti <a href='http://www.boklok.com'target='_blank'>Bo Klok</a> kodulehekülge. Alljärgnev ongi kokkuvõte sellest, mida sel veebiküljel pakutakse.</i>

Rootsi juhtiv ehitusfirma Skanska ja maailma suurim mööblikontsern IKEA on alustanud projektiga Bo Klok (rootsi keelest tõlgituna: Ela Targalt). Skanska ja IKEA kutsuvad rootslasi üles elama veidi säästlikumalt ja veidi väiksemal pinnal.

Skanska ja IKEA lubavad, et elamine nende poolt pakutavas 6 korteriga kahekorruselises elamus ei ole koos elektri-, kütte- ja veekuluga kallim kui 3000 Rootsi krooni (5600 EEKi) kuus. Korterite suurus on 59 või 48 ruutmeetrit. Kõigil korteritel on aknad kolmes ilmakaares (seda võimaldab korterelamu L-kujuline põhiplaan). Igas korteris on suurem köök-elutuba ja magamistuba, soovi korral on korterisse võimalik paigaldada veel üks vahesein ja tekitada ka kolmas (lapse)tuba.

Toad ja köök on sisustatud mõistagi IKEA mööbliga, võib valida kuue erineva värvitooni vahel. Koos üüri-lepinguga kaasneb igal korteriomanikul õigus osta IKEAst 3000 Rootsi krooni väärtuses uut mööblit.

Põrandad on kaetud tammeparketiga, aknad on kõrged ja lagi 2,6 meetri kõrgusel. Vannitoa ja WC seinad on kaetud kahhelkividega, Igas korteris on pesumasin, sooja- ja veetorud on peidetud. Kuue korteri peale on üks suurem rõdu või veranda.

Kuuekorterilise elamud omakorda moodustavad kolmest kuni kuuest majast koosneva väike-asumi. Iga maja juurde kuulub ka väike puuvilja- ja iluaed.

Hetkel kuum