Ülo Toomsalu • 29. veebruar 2000 kell 6:08

Suursaar meelitaks turiste Virumaale

Venemaa Kingissepa rajooni juhtkonna kava avada Soome lahe idaosa saared külastajatele elavdaks turismi ka Ida-Virumaal, kirjutab Eesti Päevaleht.

Eile Jõhvis viibinud saari haldava Kingissepa rajooni juhid kinnitasid, et seoses sõjaväe lahkumisega Suursaarelt rahaliste nappuste tõttu, on selle idee teostumine reaalsem kui mõne aasta eest. Soome lahe idaosa saared on tsiviilisikuile suletud 1948. aastast.

Saarte avamine võib elavdada turismi ka Ida-Virumaal. Jõhvi linnapea Aavo Keerme ütles, et kindlasti leidub Eestis ja naaberriikides inimesi, kes suunduksid saartele Toila või Narva-Jõesuu sadamast.

'Saarte avamine edendaks jahiturismi, sest seal saab avada vahesadama,' ütles Jõhvi abilinnapea Vello Juhkov. Kingissepa rajooni omavalitsusjuht Aleksandr Drozdenko ütles, et esialgu saab saartel arendada vaid ökoturismi. 'Saartel on võimalik talvel suusatada ja suvel tegelda kaljuronimisega,' lausus Drozdenko. Mõnele saarele on sõdadest ja sõjaväeõppustest jäänud väga palju lõhkekehi ning enne turistidele avamist tuleb demineerijatel seal tööd teha.

Hetkel kuum