27. aprill 2000 kell 16:19

Äsja kukkus euro kurss uuele rekordmadalale tasemele

Äsja kukkus euro kurss uuele rekordmadalale tasemele 0,9067 dollarini, mis teeb USD kursiks 17,26 krooni. Ühisraha kaotas pinna vaatamata Euroopa keskpanga nõukogu otsusele tõsta repomäära 0,25 protsendipunkti võrra 3,75 protsendini, sest USA majandus kasvab endiselt suure kiirusega. Täna avaldatud esimese kvartali sisemajanduse kogutoodangu 5,4 protsendiline kasv (aastas) oli aeglasem möödunud aasta viimase kvartaliga võrreldes (7,9%) ning analüütikute prognoosidest (5,9%), kuid Euroopa rahaliidu sisemajanduse kogutoodang kasvab rahvusvahelise valuutafondi hinnangul 'vaid' 3,2 protsenti.

SKT hinnaindeks, mis iseloomustab inflatsiooni, kasvas 2,7 protsenti aastas, oli kiireim alates 1997. aastast. USA tööjõu maksumuse indeks kasvas esimese kvartali jooksul 1,4 protsenti, mis tähendab kiireimat tööjõu maksumuse kasvu viimase 10 aasta jooksul.

Kolm tänaavaldatud majandusnäitajat viitavad selgelt, et USA majandus on endiselt ülekuumenenud, inflatsiooniline surve tugev, mistõttu on ülimalt tõenäoline, et USA keskpank tõstab baasintressi vähemalt 0,50 protsendipunkti võrra. Kõrgem intress meelitab investoreid paigutama oma varasid dollarihoiustesse, mis suurendab nõudlust valuuta järele.

Hetkel kuum