Ülo Toomsalu • 21. september 2000 kell 6:29

Saarlased ja järvakad kisuvad endiselt "Saaremaa valsi" pärast

Laulunimi 'Saaremaa valss' võib saada tüliõunaks Järvamaa ja Saaremaa ärimeeste vahel, sest järvamaalased soovivad nime registreerida juustusordi nimena, kuid saarlased asusid sama nimega reklaamima Kuressaare sanatooriumit, kirjutab Eesti Päevaleht.

ASi Kuressaare Sanatoorium juhatuse esimees Enn Rettau ütles, et sanatoorium Kuressaare asus end nimega 'Saaremaa valss' reklaamima seetõttu, et peagi valmib samal firmal Kuressaares veel üks terviseasutus. Et mitte reklaamida kahte sanatooriumi nimedega 'uus maja' ja 'vana maja', nimetati senine terviseasutus 'Saaremaa valsiks' ja varsti tööd alustavat reklaamitakse sanatooriumina 'Meri'.

Rettau lisas, et on loogilisem, kui 'Saaremaa valsi' nime kannab Saaremaal asuv ettevõte, mitte mandril toodetud juustusort. 'Kindlasti teeme me taotluse ka patendiametile,' kinnitas Rettau.

Samas arutab patendiamet praegu Järvamaa piimafirma E- Piim taotlust registreerida 'Saaremaa valss' kaubamärgina ning nimetada selle nimega enda toodetavat juustusorti.

Kuigi poetess Debora Vaarandi ja helilooja Raimond Valgre vennatütar on populaarse laulu 'Saaremaa valss' nime kasutusõiguse müünud E- Piimale, ei lähe see patendiameti peadirektori Matti Pätsu hinnangul siiski läbi.

'Taotlus on praegu ekspertiisis ja otsus pole teada, kuid ma arvan, et otsus tuleb geograafiliste tähiste kaitse seaduse tõttu negatiivne,' lausus Päts. 'Järvamaa ei ole Saaremaa.'

Hetkel kuum