Merike Ojasson • 15. november 2000 kell 22:00

Suurpettur kohtupingis

Mitte iga päev ei hoiata politsei eeluurimisvangistusest vabanenud inimese edasiste pahategude eest veel enne inimese süüdimõistmist. Merike Valsi puhul tegi politsei oktoobri alguses erandi, teatades meediaväljaannete vahendusel Valsi pettuste jätkumise võimalusest.

Esimene pettuse- ja kelmusesüüdistusega kriminaalasi algatati Valsi vastu 1996. aastal, uute seikade ilmsikstulekul avati järjest uusi kriminaalasju, mis omavahel liideti. Merike Vals peeti kahtlusalusena kinni selle aasta jaanuaris.

33aastane töötu kahe lapse ema alustas oma 140 juhtumist koosnevat pettusteseeriat 1995. aasta suvel, kui ta lubas kahele inimesele korraldada 3000 krooni eest reisi Pariisi. Reisi soodsat hinda põhjendas Vals tutvustega lennufirmas SAS. Pärast raha kättesaamist naine kadus.

Märtsis 1996 kasutas Vals samalaadset legendi ja pettis Saku Õlletehaselt välja 13 000 krooni. Ta esitles ennast Tallinna Korvpalli ASi esindajana ja pakkus soodsa hinnaga müüa sponsorite eraldatud 3250krooniseid reisipakette. Viimased pidid sisaldama edasi-tagasi lennupileteid reisija valitud riiki ja hotellikohti.

1996. aastal ostis Valsilt 285 000 krooni eest olematuid reisipakette AS Microlink.

Olematuid reise müüs Vals aasta aega, sealt edasi seisavad süüdistuskokkuvõttes eraisikute kirjeldused selle kohta, kuidas Vals lubas inimestele organiseerida töökohti Soomes, Rootsis ja Hollandis.

Enamikul juhtudel pidid inimesed dokumentide vormistamise või lennupiletite eest maksma tema kätte kindla summa, mis oli olenevalt pakkumisest 500?3000 krooni.

Alates 1997. aastast hakkas Vals kasutama võltsitud maksekorraldusi, talle esitatud süüdistuskokkuvõttest võib lugeda pikka kaupluste ja firmade nimekirja.

Arved on tänaseni tasumata nii ligi 11 000kroonise arvuti, 4000kroonise mobiiltelefoni, 5000kroonise turvalukukomplekti kui ka mööbliesemete, Eesti Entsüklopeedia köidete, veekeetja, kohvimasina, vaiba ja paljude muude asjade eest. Nimekirjas on ka 3000kroonine muruniiduk.

Lisaks seisavad kaustas Soome kodanike avaldused, kuidas Vals lubas inimesele organiseerida 2000 Soome marga eest Jaapani reisi. Reis jäi ära, raha aga jättis Vals endale. Ulatuslikes pettustes süüdistatav Vals on kokku välja petnud ligi miljon krooni.

Merike Valsi kriminaalasja arutamine jätkub täna Tallinna linnakohtus. Süüdistuskokkuvõttes esitatud kriminaalkoodeksi kelmuse paragrahvi järgi võib Valsi süüdimõistva otsuse korral oodata kuni kuueaastane vanglakaristus.

Eilsel istungil süüdistuskokkuvõtet kuulates tunnistas Vals end osaliselt süüdi.

15.04.1999 Suurpettur jõudis kohtusse

20.11.1998 Merike Vals petab edasi

Hetkel kuum