Inno Tähismaa • 29. detsember 2000 kell 6:23

Rein Ruutsoo: kõva käe igatsuse taga on demokraatia defitsiit

Küsitlutest välja tulnud nn kõva käe igatsuse taga on demokraatia defitsiit, kirjutab täna Eesti Päevelehes Tartu Ülikooli politoloogiaprofessor Rein Ruutsoo.

Tahaks väga seostada Saar Polli avaliku arvamuse küsitlusest välja tulnud ?kõva käe? igatsuse rahva meeleheite, mitte ebademokraatlikkusega. Sest just usk demokraatiasse ühendas meid kord rahvaks. Kuid ? demokraatia pole vaid poliitilise elu vorm, see on eelkõige ajalooline kultuuritüüp.

Demokraatia on tsiviliseeritud inimeste väga keerukas kooselu viis. See on väga sarnane abieluga. Seda tuleb õppida, aga on ka piirid, mida ei saa karistamatult ületada.

Üsna üldiste protsentide põhjal on uurimust raske kommenteerida. (Pole teavet, mis ea, eluala, elukoha, soo jne esindajad eelistavad ?kõva kätt?). Seletaksin anti-demokraatlike meelolude levimist kolme kõige üldisemat laadi demokraatia defitsiidiga. Demokraatlik õigusriik täidab kolme põhiülesannet ? loob turvalise raamistiku ühiseluks (korra); tagab võimu esinduslikkuse; ja rahvuse poliitlise identiteedi. Esimene tähendab kodaniku julgeolekut ja ühiskonna õiguskindlust, teine põhjendatud ootust et igaühel on lootust oma huvide esindatusele ja kolmas, et võimu juurde pääsevad parimad, st väärikas eliit legitimeerib võimu.

Hetkel kuum