Raivo Sormunen • 13. november 2001 kell 22:00

Telekom kerkis juulikuu tasemeni

Esmaspäevase lennukatastroofi mõjud Tallinna börsile ei jõudnudki. Kuna tegemist polnud terroriaktiga, said ka välisbörsid kiiresti hirmust üle ning aitasid tugevas aktsioonis oleva Euroopa tehnoloogiasektori kõrval viimase kolme ja poole kuu kõrgeima tasemeni Eesti Telekomi aktsia.

Passiivselt päeva alustanud Eesti Telekomi aktsia kerkis ülesrühkiva Euroopa telekomisektori taustal päevaga 3,7, sulgudes 64,25 kroonil ehk tasemel, kus ta polnud viibinud pärast 25. juulit.

Euroopa börside tõus tuli tühjalt pinnalt, kuna eile börse toetavaid uudiseid polnud. Isegi teisipäeval avaldatud Euroopa ettevõtete majandustulemused olid nii analüütikute kui ka maaklerite sõnul nigelad.

Eesti Telekomi aktsia tõusu oleks aidanud oluliselt põhjendada sideameti otsus jätta Eesti Mobiiltelefon üldkasutataval sidumisteenuse turul olulise turujõuga ettevõtjaks kuulumata, kui see oleks jõudnud investoriteni enne börsipäeva lõppu. Kuna aga sideameti pressiteade jõudis meediasse vahetult pärast börsipäeva, ei saanud see eile aktsia hinda toetada.

Igatahes mõjutab sideameti eilne teade käegakatsutavalt nii telekomiettevõtet ennast kui ka aktsia hinda.

Lisaks Eesti Telekomile lõppes eilne päev aktiivselt ka teistele börsi liideraktsiatele.

Esmaspäeval 3,7st tõusu näidanud Hansapanga aktsiat piirasid eile kasumivõtjad, tuues aktsia kõva kauplemise juures 146 kroonini ehk 0,7 viimasest sulgemishinnast allapoole.

Kerge paranemise tegi läbi aga Norma aktsia, tõustes aktiivse kauplemise tagajärjel 0,8, tasemeni 50,20 krooni.

Hetkel kuum