Kadi Heinsalu • 22. veebruar 2002 kell 14:53

Uurimuse kohaselt on kloonitud hiirtel lühem eluiga

Jaapani teadlased väidavad ajakirjas Nature Genetics, et kloonitud hiirtel on võrreldes tavaliste hiirtega oluliselt lühem eluiga, vahendab Postimees online.

Vaatlusalused kloonitud hiired hakkasid surema juba 300 päevaselt ning 800 päevaselt oli 12 kloonitud hiirtest surnud kopsupõletiku või maksahaiguste tagajärjel koguni kümme. Sarnastes tingimustes oli tavalistest hiirtest samaks ajaks seitsmest hiirest surnud vaid üks, vahendas Eesti Geenikeskus rahvusvahelises meedias avaldatud uurimust.

Uurimisrühma juhi Jaapani Riiklik Nakkushaiguste Instituut doktori Atsuo Ogura hinnangul viitavad uurimuse tulemused olulistele probleemidele kloonimistehnoloogias.

Max Planck Instituudi bioloog doktor Davor Solter leiab, et kloonimise õnnestumist võib võrrelda lotovõiduga, mis on teoreetiliselt võimalik, kuid samal ajal üsna ebatõenäoline.

Kloonimisega tegeleva firma Advanced Cell Technology esindaja Tony Perry arvab, et teiselt poolt pakub uurimus võimalusi negatiivsete tagajärgede uurimiseks. Perry arvates viitab kesine tulemus pigem tehnoloogilistele probleemidele kui fundamentaalsetele bioloogilistele takistustele.

Hetkel kuum